Alkohol – eestluse alustala//Is alcohol the founding element of being Estonian?

Ei tule ilmselt üllatusena, et ma olen suur veinisõber. Võib olla ma muidugi teen suuga suurema linna ja jätan endast mulje kui võimalikust alkohoolikust, aga see selleks. Mulle meeldib vein ja alkoholi vastu laias laastus ma ei võitle. Joogu, kes ja kui palju tahab. Kui nad just alaealised ei ole. Mul ei ole probleemi sellega, et soomlased käivad Eestis odavamat alkoholi ostmas, mul ei ole probleemi sellega, et eestlased oma joogid Lätist ostavad, mul ei ole probleemi teel Norra Rootsi Systembolagetist läbi astuda, et soodsamalt veini kaasa osta. “Harryturil” otseselt ei ole käinud, aga ikkagi.

Kui ma elaksin Läti piiri ääres või satuksin pidevalt Lätti, siis ma usun, et võib olla ostaks mina ka sealt alkoholi kaasa, ma ei tea, ma ei ole sellele mõelnud, aga ilmselt ei ole minu alkoholiimu ikkagi nii suur, et sunniks mind ekstra Lätti minema või Lätis olles alkopoe ees ekstrapeatust tegema. Või siis ei ole mul probleemi sellega, et Eestis tõstetakse alkoholiaktsiisi. Ma olen arvamusel, et alkohol ei ole igapäevaselt eluks vajalik ja selle hind võiks veel kordi kõrgem olla. Tarbimata ei jää niikuinii kellelgi. Mul on reaalselt piinlik kuulata hala selle üle, et alkohol on Eestis nii kallis. Ja mis siis, et on? Peabki olema. Siis ehk ei haara nii lihtsalt veini- või õllepudeli järele. Jajaa, ma olen kuulnud ka seda argumenti, et siis hakatakse ise igasugu jooke villima. Teate, mis? Seda on niikuinii alati tehtud. On inimesi, kel ei ole alkoholi jaoks raha, aga juua tahavad ikka. Nad on ammu endale mingid alternatiivid leidnud. See pole mingi argument. Kui inimesed tahavad end suvalise nurga taga villitud jamaga mürgitada, siis palun. Järelikult on prioriteet kasvõi elu hinnaga ent vindiseks saada. Sellist ei parandagi miski.

Et noored ei läheks nurgatagust solki endale sisse kallama, siis siinkohal julgen ma olla vanamoodne ja öelda, et palju annab ikka ära teha ka teavituse ja koduse kasvatusega. Ma olen ka 15-aastaselt long gin´i salaja joonud, aga ma ei oleks kunagi tulnud selle peale, et peaks kusagilt nurga tagant minema salaviina ostma, sest see on põnev või soodne või popp. Ma tean paljusid, kes seda tegid. Naabripoisid uhkustasid pidevalt, et teavad, kust alaealised viina saavad. Said ka. Õnneks jäid ellu. Mind on nad n+1 korda endaga kaasa kutsunud ja samuti on nad mulle oma salaviina üheksakordsete majade turnikate juures hängides pakkunud. Ma olen nendega koos seal hänginud, aga tundmatu päritolu kärakat ei ole ma küll kunagi tarbinud.

Mul on piinlik lugeda, et inimesed kutsuvad oma kaasmaalasi üles 24.02 – Eesti vabariigi 100. sünnipäeval Lätti alkoholi ostma minema. Ausalt. Olgu protesti märgiks või mitte, aga see on piinlik. Suurte tähtedega piinlik. Just nagu oleks alkohol eestluse alustala. Jah, ei arva minagi, et kõik otsused Eestis on ainuõiged ja mõistlikud, on asju, millega ma rahul ei ole ja mille kallal ma virisen, on asju, mis mind ärritavad ja on asju, mis mujal tunduvad paremad, aga pagan… Oma riiki võiks ikkagi nii palju austada, et selliseid lollusi korraldada mõnel muul päeval. Eesti sajandal sünnipäeval võiks kodus kiluvõileibu süüa ja olla uhke, et meil on oma maa oma keele ja oma kultuuriga. Seda ei olegi nii vähe kui mõtlema hakata!

//

It probably doesn’t come as a surprise that I quite enjoy my wine. Maybe I talk big and come across as a possible alcoholic, but that’s that. I like wine and I don’t hold up a fight against alcohol in general. Anyone can drink as little or as much as they want. Unless, of course, they are underage. I don’t have a problem with Finns who buy cheaper alcohol in Estonia, I don’t have a problem with Estonians buying cheaper alcohol in Latvia, and I don’t have a problem with jumping into Systembologet on my way to Norway through Sweden to buy cheaper wine to take with me. I haven’t exactly been on a „Harrytur“ but still.

If I were to live near the Latvian border or happen to go to Latvia often, then I believe that I would also probably buy some alcohol on my way back. I’m not sure, I haven’t really thought about it but I guess my need for alcohol isn’t as desperate as to make a special trip to Latvia or to go out of my way to stop at a liquor store while I’m there. Or maybe I don’t have a problem with the increase of duty paid on alcohol. I am of the opinion that alcohol is not an essential part of day-to-day life and its price should be even higher than it is. It won’t really stop people from drinking it. I honestly feel embarrassed to hear people complain that alcohol is too expensive in Estonia. And so what? It should be. Maybe then one doesn’t rach for a bottle of beer or wine so nonchalantly. And yes, I have heard the arguments that this brings with it the rise of people brewing all sorts of drinks at home. You know what? It has always been happening, anyway. There are people, who can’t afford alcohol but want a drink anyway. They have found some alternatives to the store for themselves anyway. That is not a valid point. And if people want to poison themselves with some random drink that has been brewed at some random dude’s home, then it’s their choice. Evidently, their goal is to get drunk at any cost, even if it means getting themselves killed. There’s no cure for those people.

In order to stop youngsters from pouring all sorts of slop down their throats, then I dare to be old-fashioned in thinking that this can be prevented by education and explanation at home. I also secretly drank canned long gins as 15-year-old but it never even occurred to me to buy home-cooked vodka in some dark alleyways because it was exciting or popular or cheap. I know quite a few who did it. The guys next door often boasted that they knew where minors could by vodka. And they bought it too. Fortunately, they survived. They invited me along countless times and they also offered the potion they bought to me as we were hanging at the playground by the 9-story blocks of flats. I did hang out with them, but I never tried spirits that came from unknown sources.

It’s embarrassing to read that people are calling for their compatriots to go and buy alcohol in Latvia on 24th of February, on the 100th anniversary of the Republic of Estonia. Honestly! Even if it is a form of protest, it’s embarrassing. Embarrassing with capital letters. As if alcohol was the founding element of being Estonian. I don’t think that every decision that has been made in Estonia is correct and reasonable; there are things I’m not happy with and that I whinge about, there are things that really annoy me and there are things that are done much better outside Estonia but damn… You should have at least a bit of respect for your homeland to organise foolery as such on some other day. On the 100th anniversary of Estonia you should stay at home and eat sandwiches with Baltic sprats and be proud that we have our own little country with its own language and culture. This is quite a lot to have if you think about it!

31 thoughts on “Alkohol – eestluse alustala//Is alcohol the founding element of being Estonian?

  1. Eveliis, mul on nii hea meel, et sa sellest kirjutad! Ja veel parem on mul öelda, et ma olen iga sinu sõnaga nõus! … Tahaks nagu veel midagi öelda, aga sa ytlesid täpselt kõike seda, mida mina kogu sellest teemast arvan ❤️

  2. Kui NO99 sai Vabariigi aastapäeva kontserti korraldamise au endale, siis Ojasoo teemaga seoses tõmmati niimoodi saag käima ja öeldi, et tegemist on püha üritusega, mis nüüd naisepeksja poolt saab ära lörtsitud. Teiselt poolt sõidab samal päeval tuhandeid “vante” Lätti alkorallile (kuigi ühe eestvedaja sõnul ei ole eesmärgiks alkoholi ostma minna, aga ma arvan, et 99% seda sinna tegema läheb ja ürituse algsest eesmärgist pole neil aimugi). Ei tea, kas tegemist on n-ö esimese ja teise Eestiga?

  3. Eelkommenteerija poolt välja toodud esimese ja teise Eesti stiilis mõtteid mõlgutan isegi. Ka minul on piinlik, et antud kontingent niivõrd valjuhäälne on. Eelkõige imestan poliitikute ja valitsuse meeletut kritiseerimist, suisa sõimamist. Huvitav, kuidas nad küll valiti? Kui kõik on nii halvasti, miks ei minda ise ja ei tehta paremini?

    • Jaa, mina ka nõus, et kõige häälekamalt kipuvad kisendama (ebaõigluse vastu) need, kes tegelikult üldse millestki aru ei saa. Kas just teine Eesti, aga piiratud silmaringi ja ajumahuga kontingent kindlasti. Lugesin selle teema all Delfis või Facebookis kommentaare ja püha jumal…tahtsin peaga vastu seina joosta.

  4. Minul on samad mõtted. Kohati isegi häbi kaasmaalaste pärast, et sellist lollust korraldavad. Mida sellega saavutatakse? Minule ka ei meeldi, et meil maksab toidukorv juba sama palju, mis soomes, kus palgad paremad, aga kas just sel tähtsal päeval on vaja minna sinna lolli mängima? Inimesed ei austa oma kodumaad, ainus mis pani eestlased lärmama oli alkoholi aktsiisi tõus.. kurb.

    • Kusjuures mind paneb tõesti imestama, et keegi ei protesti selle üle, et pikad arstijärjekorrad, kallis hambaravi, kallis toidukorv jne jne, ainuke asi, mille kohta kuulebki häälekat protesti on alkoholi aktsiisi tõus. Või ei, ma parandan, mind ei pane imestama, aga teeb kurvaks.

  5. Täiesti nõus, odav alkohol ei ole kohe kindlasti vääramatu inimõigus. Lühemate ravijärjekordade pärast küll keegi Lätti protestisõitu ei organiseeri…
    (Jah, Riiast komandeeringust tulles ostan kaasale piirilt kuuspaki head õlut ja endale neid ülisoodsaid pistaatsiapähkleid aga kui Iklasse asja pole siis saab sama kraami kodumaalt soetatud).

    • No ja see ongi loomulik, et kui võimalus siis ikka ostad soodsamalt, aga et kallim alkohol oleks inimõiguste rikkumine, mille pärast uut Balti ketti peab korraldama…piinlik. Lihtsalt häbi on nende inimeste pärast!

  6. Küsimus ei ole ju ainult alkoholis (see on lihtsalt mugav teema, millest kinni haarata), vaid valitsuse kahjulikes otsustes üleüldiselt. Mina pooldan seda protesti ja pooldan igati ka valitud kuupäeva, kuna mida rohkem tähelepanu antud asi saab, seda parem. Ma küll ei loodagi, et ossinovski-sugused kunagi mõtlema ja oma tegude eest vastutama hakkaksid (see konkreetne keksib ju ikka jalalt-jalale kui tubli ta on, näe, vähendas alkoreklaami, kuigi alkoholist on viimasel ajal räägitud rohkem kui eales varem, kaotatud miljonitest ärme parem räägigi), kuid ehk ärkab eesti inimene kunagi ja julgeb ka selja sirgu lüüa ning ei vali enam neid külakurnajaid. Naiivne lootus ilmselt, ma tean, kuid vähemalt toimub *midagi*, tavapärase kodus omaette kirumise asemel.

  7. Eveliis, kalli mantli võid sa iga kell osta.

    Kellaaega pole piiratud, poodides vabalt saadaval.

    Sa ei pea EKSTRA kuskile väljamaale minema, et omale mantlit saada.

    Loll võrdlus.

    • No kuidas ei pea? Välismaal ikka parem valik ja kellaaeg ikka ka täitsa piiratud. Tahaks minna viikend-tripile mantilt ostma, aga poed laupäeval poolest päevast kinni ja pühapäeval üldse suletud.
      Jama missugune!

      • Viinis on kauplused E-R 7.30-18.30, neljapäeviti on osad kuni 21.00, ja laupäeval 8.00-18.00, osad on üldse suletud.

  8. Suure “tänu” võib öelda ka meediale, kes seda alko teemat söögi alla ja peale pasundavad. Ja siis keskmisest natuke rumalam inimene haarab selle sööda alla ning põrutab sõpradega nädalavahetuseks Lätti.
    Armsad inimesed, saage aru, et millegi arvelt peame me palka maksma inimestele, kes meid ravivad, meie lapsi õpetavad ja pätte pyyavad. Kõik kallined ja ka nemad on inimesed ning vajavad palgatõusu. Ka neil on enamasti pere. Alkoaktsiis on hea mugav koht. Kas oleks toredam, kui valitsus tõstaks järk-järgult tulumaksu? Või käibemaksu? Või tooks sisse mõne uue maksu (automaks, maanteemaks, lastetusmaks- you name it)? Minu arust on selles suhtes olukord isegi hästi, et maksustatakse vaid alkohoolikuid. Jah, kasutasin seda sõna meelega, sest kui inimestel pole muud teha kui vinguda õlle hinna yle – no on ju alkohoolik!

    • Aktsiisidest riigikassa aukude lappimine ei ole jätkusuutlik, sellest saab lapski aru, sest kuskil on piir. Meie inimesed on ühed EU vaeseimad, kuid makse maksame nii, et ninast veri väljas. Ja kas me siis saame selle vastu teenuseid? Sõitsin eile õhtul Lõuna-Eestis paarsada km, 0 teehooldust, kuigi saju algusest oli mitu tundi juba möödunud, ja polnud kõrvaliste teedega tegu. Minu poolest olgugi talvel teed täiesti hooldamata, igaüks enda eest ja kevadel lükkame romud kraavi, kuid samas ei tohi valitsus teehoolduse egiidi all maksuraha kraapida, kui teenust vastu ei pakuta. Sama on alkoaktsiisiga – ei saa ühest küljest pisar silmanurgas rääkida, kuidas rahva tervis ikka korda läheb ja aktsiisi inimeste vähem jooma suunamiseks tõstetakse, samas teise käega aina suuremat maksulaekumist oma tobedate valimislubaduste katteks kirjutades. See matemaatika lihtsalt ei tööta nii ja ma arvan, et see ligi sajamiljoniline (või suuremgi? kui ka kütuseaktsiisi, KMi jm puudujääk juurde arvestada) eelarveauk peaks seda üsna ilmekalt tõestama.

      • Lihtsalt huvi pärast küsin – kust siis võib riik maksu koguda, kui riigieelarvet on vaja täita, et pensione ja õpetajate palku tõsta? Kui kahjulikke harjumusi nagu suitsetamine või alkohol, milleta saab elada, ei tohi maksustada, siis mis on õiglane maks? Kas tõstame maamaksu, hakkame kinnisvara maksustama, küsime habememaksu või hipsteripatsi oma? Maksustame Emmaljunga omamise kui luksuse? Mina tean, milline on palgatase Lätis ja kui suured jamad on sealses tervishoius, sest riik on vaene, seega ma ka ei imesta sealset madalat hinnataset. Kui riigil on raha vaja, et arsti juurde saaks kiiremini kui kolme kuu pärast, siis võib minugi poolest maksustada ka limspi ja magusad jogurtid. On minu lapse tervisele parem, kui tal selleks raha pole. Ilma nendeta, nagu ka ilma alkota , on võimalik elada. Kuidas mu ema 400 euroga ära elab, on müstika. Tema pensioni tuleb tõsta.

      • Selles suhtes olen ma sinuga nõus, et iga kord kui on mingi auk eelarves ei saa aktsiisi surkida. Nõus, et praegu suht nii on olnudki, AGA … mida tõestas ka yks eelpool olev kommenteerija, siis julgen öelda, et pooled lähevad sinna eelkõige just alkoaktsiisi tõttu (ja tean ka inimesi kes lähevad sinna lihtsalt fun’i (???) pärast), siis jään arvamusele, et selline ettevõtmine sellisel kuupäeval on piinlik.

  9. To nuhk albert

    Pahede maksustamises ei ole iseenesest midagi halba (kuigi selle väljendiga tuleb kohe Rõivas meelde, kes auto kasutamist ka pahena esitada üritas), kuid igal asjal on oma mõistlik piir ja kui kümneid miljoneid maksuraha naaberriiki jookseb, on see piir ilmselgelt ületatud. Ning selline asjade käik ei tulnud ju tegelikult kellelegi üllatusena – peale poliitikute endi, näiliselt – see oli ette teada, et niigi kõrgetele aktsiisidele veelgi otsa lajatades saab raha Läti, meile jääb tagajärgedega (ravimine, liiklusõnnetused jm) tegelemise rõõm.

    Mis aga palkade maksmist puudutab, siis minu nägemuses tuleks esmalt alustada kogu riigiaparaadi arvelt kokku hoidmisest. Meil on täiesti ebanomaalselt suur ametnikkond meie väikese rahvaarvu kohta ning valitsusliikmete palgad on samuti teenimatult kõrged. Juba sealt saaks hea summa, mida jagada neile, kes tõesti Eesti riigi jaoks vajalikud on (õpetajad, päästjad jne). Ning kohe kindlasti ei aita kaasa otsused, mis miljoneid naabritele viivad ja samas vaesema rahva rahakotist korraliku ampsu haukavad (kütuseaktsiisi tõus, raskeveokite teekasutusmaks kui üks näide tuua, mis tõstavad mõlemad kõige poes müüdava hinda, kes aga kannatab – madalapalgaline).

    Siin Eveliisi kommentaariumis loomulikult kõiki Eesti hädasid ära ei lahenda ja minul ei ole ka sellist kompetentsi, mis võiks näiteks valitsusliikmetel olla. Kuid ka minu tutvusringkonnas on seda teemat palju lahatud ja arvamused on valdavalt siinsetele risti vastupidised (ilmselt oleme kõik ossid ja joodikud 😀 ).

    • Olen sinuga 110% nõus, et meie rahvaarvu juures on ametnikkond ja teenimatult kõrged palgad valitsusliikmetel ja alustama kokkuhoidmisega peaks justnimelt sealt.
      Vaevalt sa oss ja joodik oled, pigem ikka see, kes probleemi sügavust näeb, mitte ei torma üleskutsega kaasa Lätti lennata vaid sellepärast, et teised teevad ja on äge ju.

  10. Eveliis, sul on ju endal võrdlusmoment käest võtta. Norra – meie Skandinaavia unistus ja põhjamaine heaoluriik, mille poole me kogu aeg ryhime. Rikas riik, kus suits ja viin maksavad hingehinda, aga ikka me tahame olla nende moodi. Räägi siiis, et kuidas seal on suhtumine alkoholisse? Kas see on seal samuti esmatarbekaup, mille hinna tõusu korral rahvas barrikaadidele läheb?

    • On hästi lihtne öelda, et meil on liiga palju riigiametnikke. Tegelikult on riiki kõvasti õhemaks hööveldatud, eriti masu ajal ja kohati võib olla on riiki juba liiga õhuke. On lihtne öelda, et ametnike palgad on kõrged, aga kas sa tahad elada riigis, kus altkäemaks on tavaline, sest madalapalgalised ametnikud peavad seda inimõiguseks (nagu nt Ukranias)? Mina ei teha.
      Mina tahan, et riigiastusi juhiks pädevad inimesed, mitte need, kes on nõus seda keskmise palga eest tegema. Selliseid on kindlasti Eestis palju, aga ilmselgelt pole nad pädevad, sest muidu oleks nad ammu erasektoris tööl. Kui politseiameti juht vastutab riigi turvalisuse eest ja juhib sadu inimesi, siis tema palk peabki olema kõrge.
      Mina tahan elada riigis, kus altkäemaks, olgu siis artsi jutule saamiseks või äritegemisel oleks taunitav ja karistatav.
      Mina tahan elada riigis, kus politsei ei tee allilmaga koostööd, sest nad on alamakstud. Riigis, kus parlamendisaadik saab nii palju palka, et ärimehed ei saaks tema käest osta neile sobivaid seadusid.
      Ma saan aru, et omariik on kallis lõbu ja minul tuleb see maksudena kinni maksta. Skandinaavias on maksukoormus märksa suurem, aga seal ei nuriseta, sest erinevalt Eestist saavad nemad aru, et nende maksude najal püsib riik püsti.
      Eestis tahetakse riigilt saada, aga panustamine tundub röövimisena. Tuletage meelde, kui palju vähenes ümbrikupalk, kui ettevõtjatel tuli hakat inimesi registrisse kandma. Kuidas üleöö hakkasid kaduma mehed, kes jalutasid ehitusplatsilt mööda ja jäid sõbrale ilma rahata kolmeks kuuks appi.
      Aga veel kord, kui pahede maksustamine on vale, siis kust leida raha eelarvesse? Rahvusvahelised eksperdid on Eestile on soovitatud vara maksustamist? Kas maa- ja kinnisvaramaks on noore pere jaoks parem lahendus?

      • Kas sina tunned, et meie riigiameteid juhivad pädevad inimesed? Mina, nii palju kui mul kokkupuuteid olnud on, küll seda arvamust ei jaga. Tunnistan, et iga maailma urkaga ma võrrelda ei oska, kuid Eesti ametnikkonda bürokraatia vähesuses või asjaajamise lihtsuses küll sugugi süüdistada ei saa ja ma ei tea, kas alati peaks ka kõige hullematega võrdlema, miks mitte paremuse poole püüelda?

        Mul ei oleks mitte midagi maksude näol panustamise vastu, kui see sihtotstarbeliselt ka kasutatud saaks, kuid praegune olukord on lihtsalt skisofreeniline. Alustades täiesti mõttetust president-memmest ja tema perekonnast, keda me järgmised x+x aastat üleval pidama peame, jätkates mõttetult suure riigikogu ning ametnikearmeega, kes ei tooda absoluutselt mitte mingisugust väärtust. Poliitikuid siplevad vaid järgmise ametiaja nimel, mitte kellelgi pole pikemat eesmärki, plaani riigi ja kodanike elujärje parandamiseks, on vaid sisutühjad lubadused valituks saamiseks. Minul lihtinimesena on siiber lihtsalt, ma ei taha enam Ossinovski või teiste temasuguste tühisuste Mehhiko reise kinni taguda ilma ise midagi vastu saamata (et arstile minna pean erakasse minema ja auto veermiku remondi maksan ka ise, mitte kedagi ei huvita, et tänavad kartulipõldu meenutavad).

        Varem lükkas vald vähemalt mu talu tee lahtigi, pärast seda suurejoonelist haldusreformi, kus endised bossid endale hüvitised välja kirjutasid ja siis uue nime all samale sama hästi tasustatud kohale asusid, pole enam sahka näinud see talv. See on tänane Eesti reaalsus. Kui see sind rahuldab siis palju õnne, kuid on ka neid, kes ei ole sugugi mitte õnnelikud ja kui nad seda rahulolematust eestlase loomusele vastuoluliselt väljendada julgevad, siis nende proledeks sõimamine ei muuda sind kuidagi paremaks.

  11. Kõige kurvem asja juures on see, et need alkorallitajad sülitavad oma käiguga just meie esivanemate verega teenitud vabadusele.
    See polegi ju Ossinovskite ja poliitikute päev, see on vabaduse tähistamiseks.
    Häbi! 🙁

Leave a Reply