Küll on hea, et vabariigi aastapäeval poed hilisõhtuni lahti on!

Laupäeva õhtu. Istume perega pidulikus söögilauas, mis on lookas erinevatest eestimaistest hõrgutistest. Taustaks kõlab mõnus Eesti muusika. Sätime end valmis vabariigi aastapäeva pidulikuks kontserdiks. Ei boikoteeri naisepeksjat. Ei ole karavaniga koos Lätti põrutanud. On selline mõnus kodune laupäevaõhtu. “Kurat, kus must leib on?” käratab korraga mees, “mis pidulaud see on ilma musta leivata!” Olen leiva unustanud osta. Vaatan kella ja vangutan pead. Kell on üheksa läbi, poed on juba kinni. Must leib jääb ostmata. Pidu on rikutud. Ja siis torkab mulle pähe, et me ei ole ju ihaldatud Skandinaaviamaades, me oleme Eestis. Siin on poed avatud 24/7. Ka igal pidupäeval.

Loomulikult oli tegu väljamõeldud stsenaariumiga. Palun öelge mulle, kes ja miks peaks laupäevaõhtul, Eesti 100. sünnipäeval minema kell 11 õhtul poodi? Ma olen üldse nagu te teate selle poolt, et poed oleks nädalavahetuseti suletud, aga nüüd tunnen ma Eesti sünnipäeva eel kurbust. Ausalt. Kutsuge mind naiivseks. Öelge, et inimestel on ju sellest sünnipäevast suva. Aga pole ka ime. Suured asjad hakkavad pihta väikestest asjadest. Kusagilt torkas mulle silma üleskutse, et tööandjad annaks töötajatele homse puhul vaba päeva. Kui paljusid ettevõtteid te teate, kes seda teevad? Mina ei tea kahjuks ühtegi, aga ma loodan, et neid siiski on olemas. Mina ei tea mitu Prisma ja Maxima kassapidajat tõesti Eesti sünnipäeva peavad, võib olla nad räägivad vaid vene keeles, elavad venekeelses ühiskonnas ja neil on suva, aga neil jääbki suva olema kui me nendele meelde ei tuleta, mis päev on 24.02. Kas ei oleks lihtsalt ilus žest panna poed kenasti varem kinni, kasvõi kell viis, kasvõi kell seitse, aga kinkige EV100 puhul inimestele üks vaba päev. Päev perega.

Meil on niigi võrreldes muu maailmaga väga vähe vabu päevi ja pühasid. Kas see väike kingitus paljudele Eesti inimestele oleks tõesti liiast olnud?

13 Comments Add yours

  1. Eveliis says:

   Täitsa okei nimekiri, olen positiivselt üllatunud:)

   Like

   1. Ene says:

    Ka Eesti Kergejõustikuliit, Paulig Grupp, Santa Maria, Saarte Hääl, Arco Vara andsid vaba päeva oma töötajatele.

    Like

 1. K. says:

  Kurb on hoopis see, et Eestis on nii suur palgavaesus, et enamus lihttöölisi soovib sellel päeval tööl olla. Topelttasu. Tean, millest räägin.

  Like

 2. Anon says:

  Just, inimesed ise tahavad pühade ajal töötada. Topelttasu kaalub perega koosveedetud aja üle.

  Liked by 1 person

  1. Eveliis says:

   See teeb mind veel kurvemaks. St mitte see, et inimesed näevad võimalust teenida, vaid see, et see on vajalik. Aga suletud poed pühade ajal tähendaks ju tasustatud vaba päeva? Või olen jälle meganaiivne?

   Liked by 1 person

   1. K. says:

    Oled meganaiiivne 😀 Kui tööl ei ole, siis palka ei saa. Sellistes kohtades makstakse ikka tunnitasu 😛

    Liked by 1 person

 3. EneT says:

  Ma kuulsin ka, et osa kohti ikka annavad vabaks. Aga tahtsin kirjutada hoopis, me siin Torontos otsustasime laupäeval siiski pangauksed kinni hoida ja koos pidutsema minna. St Toronto raekoja ette koguneb hommikul ilmselt umbes 1000 eestlast, kellest osa pidulikule aktusele edasi lähevad. Õhtul on pidu Eesti Majas. Nii Toronto silt (raekoja platsil) kui suur ja kõrge CN torn valgustatakse lipuvärvides. Terve nädala pakume ka pangakontoris kringlit ja kohvi. Ikka EV100 puhul 🙂

  Liked by 2 people

  1. Eveliis says:

   Nii äge! Kihvtid olete!

   Like

 4. Agnes says:

  Minu tööandja andis vaba päeva, kuna kuupalk, siis palgas ka kuidagi ei kaota. Aga ma ka ei saa aru, miks näiteks jõululaupäeval peab pood nii kaua lahti olema, et kellegi pere peab istuma kuuse ümber ilma et emme või issi saaks nendega olla.

  Liked by 1 person

  1. Eveliis says:

   Ma siiralt loodan, et åhel kenal päeval lahitulevikus jouame nii kaugele, et ei taha, et poed oleksid pühade ajal ja pühapäeviti lahti. See on lihtsalt nii tobe ja kui praegu tundub inimïguste räme rikkumine, et kl 22 jöuluöhtul ei saa musta leiba osta, siis sellega harjub nii ruttu ära.
   Ma siiani mönikord ei suuda Eestis harjuda, et poed on lahti pühapäeviti, kuidagi nii vale tundub:D

   Like

 5. Krislin says:

  Minu kodupood on Selver, praktiliselt 100 meetrit. Lugesin just uudist, et ooo, milline vastutulek, Selver paneb 24ndal poe kell 21.00 kinni, rõõmustage kassapidajad, kell 22.00 olete kodus ja pidu võib alata…. Miks kuramuse pärast ei võiks poos kell 18.00 kinni olla ja asi mutt???

  Like

 6. Deisi says:

  Mul ka kahju, et 24 kõigile vaba päev pole. Olen samuti sel päeval kella 18ni tööl (2 tundi lühemalt kui muidu). Mõned vanemad töökaaslased on selle üle kohe päris nördinud – üks kord elu jooksul saab Eesti 100 ja meie istume tööl. Oleks siis klientegi… Ja siis nurisevad need, kes 23.veebruarit vabaks ei saanud.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.