Appi, ma ei taha enam seda kuumust!

Üheksa kuud vingume me, et on külm ja pime ja vastik ja märg. Me oleme kurjad ja masenduses. Siis tuleb vihmane suvi. Me oleme veel kurjemad ja veel rohkem masenduses. Järgneb üheksa kuud kehva suusailma. Ainus asi, millest me unistame on suvi. Ja siis tuleb sajandi suvi. Kuuuuuuuuuuuuuuuuum. Sõna otseses mõttes kuum. Mida me teeme? Vingume, et palav on.

Ausalt, what the fuck teil, inimesed, viga on? Sõitsin eile rattaga koju ja keha kleepus niiskusest ja palavusest, eks ikka oli ebameeldiv, aga püha jeesus noh, patt oleks viriseda. Kas ma tahaks rattaga sõita kui sajab lörtsi ja puhub tuul, nii nagu tavaliselt Eestimaa suvel? Muidugi mitte, eksju. Iga kell enne olen kleepuva kehaga. vesi on ju olemas!

Mul on kopp ees, ma ei saa magada, ma ei taha enam suve, appi, kuna see kuumus lõppeb, põrgupalavus tapab – igalt poolt ainult virin. Krt nautige seda, et ei pea talvejopes lõkke ääres istuma või vihma eest peitu pugema. Meil on ka kodus palav. Allkorrusel on konditsioneer, seal pole häda kedagi, aga teisel korrusel magamistubades on nagu magaks leiliruumis. No ja siis. Juba paari kuu pärast on seal külm.

Ma täiega naudin seda, et teen hommikul silmad lahti, käin dusi all, tõmban midagi kiiresti selga ja uksest välja. Ei mingit saja vammuse selga ajamist. Ei mingit mõtlemist, kas riided kannatavad tuult, vihma, lund, miinuskraade. Lihtsalt astun uksest välja.

Õhtul astun ujuma. Sest vesi on soe. Mõnusalt soe. Ma ei armasta eriti ujumist, aga sellise suvega on mere/järve/tiigi ääres nii mõnus ja hea. Nautige neid kolme-nelja kuud. Viriseda saab ka muude asjade üle. Suvesoojus ei peaks olema üks neist!

Meil on vaja end talveks laadida.

End laadida

End laadida

End laadida

Täna Suvi ongi selline

trussikute väel

mööda kodu ringi kondamise päev…

 

20 thoughts on “Appi, ma ei taha enam seda kuumust!

  1. Minu arust ideaalne ilm puhkuse ajaks, kui ei pea olema aju mis kõrgtasemel numbreid lahutaks või energiat kuluks ainult puhkamisele. Aga no ei ole sellist lõbu, tööle tagasi pidi tulema. Linnakorter on nagu saun, puudu on vaid keris, mõtlesin et peaks sisse panema. Akna avamisest ööseks pole mingit kasu, sest noh kus see 33 kraadi sealt toast ikka läheb kui õues on 22 samal ajal. Ma oleks kuumaga jumala rahul, aga ma tahan magada, ma armastan magamist ja ma tunnen sügavast unest puudust. Vingumisest pole mingit kasu, aga ma ikka tahan terve öö järjest higiloigus ärkamata magada. On seda tõesti liiga palju tahta? 😀

    • Ma tunnen ka normaalsest magamisest puudust. Lähen sada tundi hiljem magama kui harjumuspäraselt, sest saunas magamine ei ole päris minu teetassike ja magan 5-6 tundi. Tööl hakkab aju kärssama umbes kella kolmest ja keskenduda enam väga ei suuda, aga vahet ei ole…see suvi on lihtsalt üle saja aasta PÄRISSUVI ja ma kavatsen nautida. Sest kes teab, mida juba uus suvi toob:)

      • Minul tuleb teine samasugune suvi juba jaanuaris nagu sa tead. Õnneks konditsioneeriga. 😀 Jube mõnus. Ja eelmine sama temperatuuriga suvi oli mul novembris nii et mul nagu jagub seda kuuma aasta peale küll. Nüüd võiks mu meelest 25 peale ära langeda.

  2. Mina vingun selle kuuma suve üle. Mind väga ei häiri, kui suvel on natuke vihma ka või pilve – klassikaline eesti suvi +25 tuulega on mulle väga meeldiv, see +32 ja tuuletu leitsak, mille tõttu on kodus vabalt +35 kuni +40 kraadi sooja ei istu mulle. Vingungi, sest kõiki neid asju, mida ma suvel tavaliselt teen (marjul käin, niisama jalutamas ja linnas aega veetmas, loen raamatuid jne) ma praegu teha ei saa – magada ei saa, linnas käimisest rääkimata, sest buss on täis higistavaid ja (ausalt) haisvaid inimesi ning asfalt kütab linnakuumuse vabalt viis kraadi soojemaks, vett voolab kogu aeg ja oht ennast päikesest ära kõrvetada on suur. Jah, olengi selle suure kuuma veetnud tööl konditsioneeriga toas või kodus pidevalt jaheda vee all olles.

    Sellest hoolimata arvan, et on olnud harukordselt hea ja ilus suvi, on patt nuriseda. Nurisen ise küll, sest mulle ei istu, aga üleüldiselt võib seekord suvega rahule jääda (jah, täpselt nii vastuoluliselt arvangi).

    • Ega mind ka pilvekesed ja vihm suvel ei häiri – klassikaline eesti suvi just nimelt, aga sellist suve ma ausalt öeldes ei mäletagi ja seepärast naudin maksimaalselt. Kuigi vahel tahaks ikka natuke vihma ja tuult ja pilve. Eile kui rattaga koju sõitsin, tuli vihmapilv, mõtlesin et appi kui tore kui ma nüüd vihma kätte jääks. Tuli vaid paar piiska narritamiseks

  3. Mina olen jälle see imelik, kes eelistabki pigem sügist suvele. Just kogu rõskuse ja vihmaga. Kõrged temperatuurid pole mulle kunagi meeldinud. Üle 25 soojakraadi on juba palju ja nüüd väikeste lastega meeldib see kuumus veel vähem, sest vähemalt minu omad on selle talumise osas minust kehvemadki. Pluss piirab see natukene ka tegutsemisvõimalusi.

    Eestis oli selles suhtes okei, et mänguväljakud olid mitmekülgsed. Siin ongi mänguväljakud sellised, et on liumägi ja kogu moos. Ainult, et see liumägi on juba kümnest hommikul nii kuum, et ei kannata katsuda.

    Muidugi meil on siin juba üsna ekstreemne ka. Raadiost ja telekast tuleb muudkui hoiatusi, et inimesed ei läheks päevasel ajal välja sportima, et keskpäeval püsitaks toas, joodaks piisavalt vett jnejne. Kuskil mõõdeti eile 42 soojakraadi. Isegi kui soe ilm meeldib, siis seda on ikkagi palju. Eriti kahju on Brunost, kes selle kuumusega praegu iga päev 12h õues töötama peab.

    Muidugi siin on vist natuke okeim kuumuse üle viriseda, sest siin on see tavapärane (no 42 kraadi muidugi mitte) ja ei pea kartma, et järgmine suvi oleks külm ja vihmane. Ent arvestades seda, mis kliimaga üleüldiselt toimub, siis ma kahtlen, et Eestiski neid vihmaseid suvesid enam palju tuleb.

    • jaa, sellega ma olen nõus, et inimestele, kes välja stöötavad, on kuumus karm. Mõtlen tuletõrjujate pealegi näiteks. Kuidas nad vormis üles ei sula? 42 kraadi on ulme. Kui me olime pariisis, siis oli kesmine 36 kraadi vist. Seda oli ka palju, aga kui oli palju vett ja piisavalt sai varju ka minna, siis oli pigem mõnus. Lapsed olid ka tublid ja pidasid vastu, kuigi peab tunnistama, et kuumus ja väsimus tegi nad siiski virilamaks kui meile meeldinud oleks.
      Aga oi mulle ikka meeldib see palavus. võibolla ei meeldiks kui peaksin kusagil lauspäikese käes olema kogu aeg, aga niimoodi meeldib

  4. Mulle istub ka selline suvi, tuletab lapsepõlve meelde, kui talved olid ikka talved (tuisud, hanged ja korralik pakane) ja suved olid suved (kuumus, leitsak, kõrvetav päike, sulav asfalt ja suplused)! Selles ju meie nelja aastaaja mõte tegelikult ongi- et erinevaid elamusi pakkuda 😀 Nautigem seda mis on, see aastaringne kevad/sügis ongi juba ära tüüdanud!
    NB! Nipp koduseks jahutuseks- käi ringi märg voodilina ümber (stiilis nagu vanad roomlased, noh) 🙂

    • Jap, eile just rääksin teistele, kuidas lapsepõlve suvi tähendas minu jaoks ülehelikiirusel sulavat jäätist, varvastega asfaldis sonkimist ja ujumist, ujumist, ujumist. Sest nii kuum oli.

  5. Mina olen rõõmus, et meil on vana maja ja puitaknad. maja on jahedam ja õhk liigub. Uni on hea ja kuigi on ju kleepekas olla, siis mingit nurinat minult ei kuule. Niiiiiiiiiiii suppppppppppper suvi 🙂

  6. Minu abikaasa viriseb. Permanentselt. Ärkab hommikul virisedes ja läheb õhtul magama virisedes 😀 Aga tõepoolest – ta ei vingu mitte kunagi vihma, sopa, külma, lume ja kõige muu taolise üle. Samamoodi ei ole ta mitte mingi hinna eest tulema kaasa ühelegi reisile, mis viib maale, kus võiks olla temperatuur rohkem kui 25 kraadi. Et vähemalt pole ta mingi tuulelipp, vaid selgelt ei salli kuuma ilma 😀

  7. Minule näiteks on klassikaline eesti suvi alati meeldinud, pole selle üle kunagi nurisenud: alati on olnud piisavalt selliseid mõnusaid 20+ kraadiseid päikesepaistelisi ilmu ning sellepärast võtan endale õiguse vinguda nagu torust tuleb 🙂
    Õuetemperatuur ei häirikski, kui see ei mõjutaks tubast olemist. See on kaunis talumatuks muutunud nii päeval kui öösel. Minu termomeeter on järjekindlalt näidanud ka öösiti akna taga 26, mitte 21 kraadi…
    32 kraadi varjus, 90% õhuniiskust ja tuulevaikus ei ole olnud iial mu suveunistuste nimekirjas (a’la: pole päris nii, et kogu aeg ootasin JUST SELLIST ILMA ning kui see käes on, vingun:). Aga jah, tulevaks aastaks tuleb lihtsalt hankida miskit sorti mobiilne konditsioneer (mis on praegu igal pool läbi müüdud) ja ehk saab siis järgmistel kordadel ka rohkem taolisest suvest rõõmu tunda.

    • Aga see järgmine kord võib tulla seitsme aasta pärast:D Mul praegu on täiega hea meel, et meil majas õhksoojuspump on, suviti pole seda pmst 10 aastat kasutanud, nüüd saan täiega cool funktsiooni vajalikkusest aru

      • No kuda 10 aastat 😉 mul meenus et 2010a augustis oli vähemalt selline põrgukuumus, kuskil Eestis oli lausa 37 kraadi.

        Mu arust on igal suvel mingigi kuumalaine. Me iga suvi siis arutame et tuleks mingi jahutav seade osta. Läheb kuumus mööda ja mõtled, suva. Milleks see masin…

  8. Noo vott, seda ma räägingi:) Kui oleks endal ka mingigi jahutusvõimalus toas, naudiks seda välisilma täiega ja üldiselt õues ongi tore, sh 10-kraadine merevesi. Aga nüüd on nõnda, et ühest saunast tuled teise. Oma sellesuviseid kannatusi arvesse võttes, tasub konditsioneer ära ka siis, kui seda läheb vaja iga 7 aasta tagant!!! 🙂

  9. mina olen just see jobu, kes sellist ilma ootab nagu hingeõnnistust, ja sel aastal ei suutnud oma õnne uskuda. isegi sokid sai jalast ära võtta! kuigi eile pidi siiski tagasi panema ja täna on minu jaoks… juba külm:/ 25, isegi 27 ja üle on minu töötemperatuurid, palun andke veel:P

Leave a Reply