Ikka tagantjärele

Alles see oli kui üks kontsert tekitas pahameelt, et liiga diip. Et ei olnud midagi repertuaaris kõigile, et ei olnud kõigi pidu. Alles see oli kui toimud ühislaulmine. Repertuaaris oli midagi kõigile. Lastelauludest “diibini”. Kas kõik olid rahul? Oh ei, muidugi mitte. “Mis mõttes lastelaulud ka repertuaaris?”, “Mäksil nii kummalised laulud”, “Issand, see Voorand seal kõõritab”, “Jumala eest, vaheta või kanalit, kes Epliku sinna lasi”, “Palju seda ninnu-nännut peab olema?”, “Miks nii sünge?”  Ei sobi meile kui kontsert on diip, ei sobi meile kui kontsert on midagi kõigile. Järeldus: korraldajad ajagu oma asja, sest mitte kunagi ei jää keegi rahule.

Minule meeldis. Vaatasime kodus telekast, sest olime liiga väsinud kohale minekuks, aga repertuaar oli nauditav. Oligi midagi KÕIGILE. Rahva pidu. Igale maitsele. Okei, Patune Pool oli puudu. Milleks alati viriseda, miks mitte nautida Eesti sünnipäeva vahelduseks ilma virisemata?

“Aga mis riik see on, kus tasuta ei saa laulda ka?”, “Piinlik on, et raha pidi maksma!”, “Oleks võinud tasuta olla!” avaldavad tuntud inimesed NÜÜD peale kontserti oma arvamust. Miks NÜÜD? Kui kontsert on toimunud ja inimesed oma 10-15 eurot pileti eest maksnud. Miks mitte ENNE? Kogunud kamp kokku ja öelnud, et EV100 raames peaks üheslaulmine olema tasuta. Vot ei tule ja ei laula kui minu inimesed peavad sünnipäevale pileti ostma! Mis sellest tagantjärele hurjutamisest kasu on?

Päisefoto: Postimees.ee/Joakim Klementi

9 thoughts on “Ikka tagantjärele

  1. Aga öeldi ju enne ka… ja selle peale vastati, et tegu ei ole riiklikult korraldatud üritusega, vaid Nargenfestivali ühe kontserdiga, kus tuleb kinni maksta esinejad, kohatasu ja produktsioon.

    Mina ei läinud – vaatasin televiisorist, just nimelt selle 15 eurose pileti pärast. Jah, ma oleksin saanud selle ära maksta, see summa polnud teab mis suur. Ent asi on natukene põhimõttes. Kui 10 aastat tagasi sai öölaulupidusid tähistatud – tasuta, kui ma õigesti mäletan – siis nüüd, riigi 100 aasta aastaringsel tähistamisel, ei saanud kuidagi tasuta korraldada? Jah, olengi nii lapsik ja vaatasin televiisorist, õnneks ei olnud Tallinnas ka.

    • Ma olen igati seda meelt, et selline kontsert oleks pidanud tasuta olema, AGA mulle ei meeldi ka suhtumine, et kui tasuta ei saa, siis mina ei mängi.

      • Ma leian, et kui asja reklaamitakse kui kõigile Eestis elavatele inimestele, kes KÕIK peaksid tulema sinna kontserdile kaasa elama, ja tegu on väidetavalt EV100 aastapäevale pühendatud kontserdiga (ja seda veel 20.augustil), siis jah – mina ei mängi kui see on tasu eest 🙂

        Õnneks ei saanud ma sel päeval Tallinnas olla igal juhul, aga minu jaoks on asi põhimõttes. Aastas on kaks päeva, mil riikliku suunitlusega (isegi kui riik ise ütles nüüd, et nemad seda küll ei korraldanud) kontserdid peaksid olema tasuta ja selleks on 24. veebruar ja 20.august.

      • Ega ma ei saa sulle vastu vaielda, sest jaa, ma olen nõus, et kui KÕIGILE, siis peaks mõtlema, et kõigi jaoks ei ole 15 eurot tikutaku, aga no mulle lihtsalt ei meeldinud see tagant järgi…Muidugi eks see oli ka meedia poolt nii tehtud, et pealkirjad ikka sellised ja mitte et “oo, võimas oli”, aga tundus selline mõttetu virin, selle asemel, et olla rahul toreda üritusega, mis repertuaari poolest oli KÕIGILE. Ja sai ka telekast nautida ja kaasa laulda.

  2. See ei olnud lihtsalt kontsert. Inimesi kutsuti ühislaulmisele, tähistamaks oma isamaa sünnipäeva- miks peaks sünnipäevale kutsutu pileti ostma?! Lisaks veel et tähistame ikkagi ju Eesti 100 praegu.. Sellise juubeli puhul oleks riik pidanud suutma tasuta peo teha. Eriti kui arvestada, et järgmisel päeval presidendi juurde Roosiaeda kutsutud külalistele oli nende pidu ju tasuta.

    • Ei ma olen tegelikult ju nõus, et koos laulda peaks saama tasuta, aga võib olla olen ma ka ise pime olnud, kuid kuidagi enne ei märganud nii palju pahameelt kui pärast. Avaliku elu tegelased teinud siis rohkem häält, et meie ka ei mängi kui tasuta ei ole rahva sünnipäev. tagantjärele näpu viibutamine ei muuda ju midagi. Ja ilus üritus oli ju, tasuta või tasuline

  3. Mind häiris ka paar asja – esiteks see piletihind. Presidendi vastuvõtuks ja No “filmiks” raha on, rahva jaoks pole. Teiseks need uued seaded. Mõni lugu on püha. Näiteks “Mesipuu”. Miks on vaja teha uus seade sellisele pühaloole, kus viiulirühm oleks justkui purjus ja ei toeta laulu võimsamaid kohti? Tore mees see Kaljuste, sõidab jahiga ja esindab Eestit võõrsil kenasti, kahjuks puudub tal side tavaeluga siinmail ja austus mitme aspekti suhtes. Sest talle on see ju lubatud.

    • Oi, seadete muutmise koha pealt ma olen TÄIESTI nõus. Ma ei saa KUNAGi aru, miks mõnda laulu/seadet on vaja muuta, mõni asi on püha ja toimib absoluutselt ilma igasugu muutusteta. “Mesipuu” on ka minu jaoks püha laul. Vaieldamatult üks ilusamaid ja võimsamaid lugusid Eesti muusikaajaloos

Leave a Reply