Lambad, mitte inimesed!

Täna ei ole vist ühtegi inimest, kes oma Facebooki uudistevoos ei oleks näinud videot lasteaiaõpetajast, kes keset Pärnu linna üht last rämedalt väärkohtleb*. Seda videot on tänaseks jagatud üle 4000 korra, sest loomulikult pani keegi kohusetundlik kodanik selle sotsiaalmeediasse üles. Mind hirmutab see, kui suur on rumala ja vihase inimeste mass. Keegi ei süvene, keegi ei mõtle, kas lugu on ikka nii hull nagu seda tahetakse näidata, oluline on, et saab kedagi avalikult jälle üles puua. Mida see video ja selle jagamine meile annab? Tsiteerides üht teist blogijat: “pühad õed saavad silmi avalikult silmi pööritada, kuidas “nemad küll kunagi ei…!”, lisades ka üliidealistliku “mine lihtsalt teise tuppa”, ja need vanemad, kes vahel harva (või korra?) oma lapse peale plahvatanud on, vihkavad ennast nüüd veel rohkem.

Me ei tea selle video tausta, me ei tea, kas laps lihtsalt komistab, me ei tea mitte midagi rohkemat kui, et laps kukub ja näeme ka, et õpetaja aitab lapse kohe üles. Mina olen ka Idat tõmmanud enda juurde liiga kõvasti, selle tagajärjeks oli verine nina. Ma muidugi olen ka teada tuntud lapsepeksja*, aga selle eest oleks võinud mind samamoodi internetti üles riputada. Taustalugu oli aga selline, et Ida hakkas jooksma auto ette, mina ehmusin, tõmbasin teda jopest, laps komistas kivi vastu ja kukkus ninuli. Mis pühad õed nüüd teevad? Kutsuvad mulle jälle lastekaitse, et näete, ma ju ütlesin, see, et ta korra oma last lõi, on vaid jäämäe veepealne osa.

Kõige fenomenaalsem selle Pärnu loo juures on aga kommentaarid. Pühad õed JA vennad, kelle jaoks see on midagi ennekuulmatut ja -nägematut, kommenteerivad (muutmata kujul) avalikult nii:

Haige siga!!!!!!!!

 minu vennale keegi nii tegema peaks siis palugu jumalat et ta ellu jaaks!

Värdias eit!

loodan et praeguseks on politsei selle videoga kursis ja uurimine käib

Need lapsukesed on lausa hirmul seal. Tundub, et selline asi pole esimene kord. Niimoodi last krahmata et teine maha kukub ei mahu mulle pähe. Kuidas nii saab? Milleks seda vaja oli? See tädike tuleb lahti lasta ja nimi koos näega kõigile teatavaks teha.

Sellisele kibestunud mutile annaks totsna ise mööda kaalikat
Milleks teha sellist tööd kui tegelt ei taheta??
Ja oma raev laste peal välja elatakse

tuleks kaotada selline värdjas töökoha pealt

On ikka m***, selline tuleks lahti lasta!

Täiesti metsas!Vot see ajab ikka nii närvi! Mis õigusega see mutt seda last nii kohtleb???????Kes sa oled selline, et ühe väikse lapsega nii teed??

Midaa??? Tõmbaks hobaduse sellele mutile!

Idikas, veel lükkab soiduteele last

Mina näen seda kuidas üks täiskasvanu kelle hoolde põnnid usaldatud lihtsalt tuuseldab hirmunud last teiste hirmunud laste nähes ja tõukab ta sõiduteele.

vaata troppi

Pole ju võimatu see mutt yles leida ja adjöö, töö, pluss veel kõva lõuahaak lapse isalt!

maha lööks selle kasvataja 🙁 psühh nah

Haige inimene. Kurat ma lükkaks ta sinna autotee peale. Saada lastekaitsesse see video. See mõrd peab saama karistuse. Kurat see pole normaalne

täis hälvik juu

700+ kommentaari, millest valdav enamus tahab õpetajale 7sekundilise video põhjal “totsna ise mööda kaalikat anda”. Kas te inimesed ise ka saate aru, mida te teete? Kes te olete? Ütlete, et mitte mingil juhul ei ole vägivald lahendus, aga põhimõtteliselt karjute kooris “pea maha”. Hangude ja tõrvikutega õpetaja ukse taha, peaasi, et saaks kellegi pea maha võtta. Pärast endale vastu rinda taguda, et vot ma olen ikka hea inimene! See on täiesti absurdne, kui kergekäeliselt tänapäeval kõike sotsiaalmeedias jagatakse. Milleks seda teha? See on nagu mingi moodne haigus, et alati peab leidma kellegi, keda peksta.  Mul tuleb hirm peale. Ausalt. Vähe sellest, et inimesed ei süvene, hakkab lugu täiesti enda elu elama. Kommentaarid ja info muutub. Enam ei pea isegi videot vaatama, sest kõik teavad*, kuidas õpetaja lapse autoteele lükkas, teda maas peksis ja samal ajal ta peale karjus, samala ajal kui teised lapsed hirmunult pealt vaatavad.

Loomulikult on selle üles korjanud ka Pärnu Postimees ja teinud videost loo pealkirjaga: “Video jõhkrast vägivallast Pärnu tänavatel: lasterühmaga jalutanud naine sakutab mudilast nii jõuliselt, et laps sõiduteele kukub. Uudist täiendatakse!” Dagmar Lamp, sina kirjutasid või? Kui mitte, siis ma loodan, et keegi on talle selle lingi saatnud, klikid, klikid ja pärast saab jälle endale öelda, et ohh täna oli hea päev, päästsin maailma. Nagu ka kõik need videot jaganud ja kommenteerinud inimesed.

*sarkasm

26 thoughts on “Lambad, mitte inimesed!

  1. Ma vaatasin videot. Vähemalt 3 korda. Ja ma arvan, et sa ei räägiks sellist juttu, kui Idat keegi võõras niimodi sakutanud oleks. Laps seisis, hoidis nöörist kinni , järgmisel hetkel sai korralikult sakutada. Kasvataja reageeris igal juhul üle, kui see laps isegi midagi tegi. See püsti aitamine oli k rohkem püsti sikutamine. Muideks, see polegi väga ebatavaline, et lapsi aias terroriseeritakse. Karjumisest ja verb vägivallast ma isegi ei räägi. Eriti pisemaid, kes kodus asju rääkima ei kipu.

    • Ma ütlen sulle vaid nii palju, et kui Idal tuleb jonn peale, siis ta on suutnud endast välja viia ka maailma kõige rahulikuma inimese. Ei, muidugi ei ole ta nahutada saanud, aga kui keelitus, meelitus, lohutamine ega midagi muud ei aita ja laps karjub keset poodi, sest talle osteti vale komm, mida ta tegelikult ise palus, siis lõpuks viskab närv üle ja haaradki lapsel käest ning tirid ta sealt poest kaasa. Jõhkrat vägivalda kasutades eksju.
      Ma ei ütle, et lasteaedades ei ole probleeme õpetajate ja laste terroriseerimisega, pigem ma usun seda, aga see ei tähenda, et ühe video pärast peaks inimese Siberisse saatma.

  2. Ma isegi ei ava enam sellise sisu ja pealkirjaga artikleid, kuna elu on näidanud, et see on mõttetu aja raiskamine- lihtsalt “klikipüüdmise” eesmärgil kokku klopsitud. ja netti paisatud. Ühesõnaga nõustun Sinuga 100% 👋

    • Kui ma loen pealkirja “jõhker vägivald lapse kallal”, siis ma kujutan oma vaimusilmas ikka midagi vääääääääga hullu ette, mitte ei oskaks arvata, et tegu on klipiga, kus laps sakutada saab.

  3. Ma olen igal sajal juhul vastu sellisele avalikule peedistamisele, millest sa kirjutad. Aga sama veendunud olen ka, et igasuguste otseste vägivalla ilmingute suhtes on parem üle- kui alareageerida. Loll on see, kes video veebi paiskas. Piisanuks lasteada ja kohaliku omavalitsuse spetsialistile saatmisest, võib-olla piirkonnapolitseinikule ka.
    Mu meelest on vaks vahet ka sellel, kas ma tõstan ise oma jonniva kolmese õlale ja viin poest välja nt, või midagi sama väärset teeb kasvata – ehk siis inimene, kes on spetsiaalselt koolitatud minu last hoidma. Kui minu lapsega keegi selliselt käituks, nagu seal videos näha on, ei jätaks ma kaebamist ja nõudmist enne, kui tädi terve rühma ees mu lapse ees vabandaks (sest alandab ju rühma ees ja jah, see on eelkõige alandamine) ja lasteaed kaaluks tõsiselt ta nt viharavile saatmist kui kuhugi kontrolli, et kas on ikka närvid piisavalt korras.

    • Mina leian, et kõik on inimesed ja kõigil on oma piirid. Ma olen käinud ka n+1 koolitusel, kuidas olla professionaalne igas olukorras, ent ometi on hetki, kus ma tõstan käed üles ja karjun mida v***u.
      Ma arvan ise, et kui inimene on läbipõlenud ja vajab ravi, siis tegelikult ta varjaks oma käitumist, mitte ei kukuks kedagi tänaval nahutama.
      Ilus see vaatepilt polnud, jah nõus, aga me nägime vaid 7 sekundit. Kas me teame, mis seal enne juhtus? Ei tea, seega selline massiline hukkamõistmine on hirmutav ja vale

      • Siin on kaks teemat. Sina keskendud rohkem kasvataja suunas alanud nõiajahile, paljud teised sellele, kas kasvataja võib lapsega nii käituda.
        Ei või.
        Kui ta oleks läbipõlenud ja vajaks ravi, tuleks seda talle võimaldada.
        Kui ei ole ja ei vaja, siis tuleb ta lahti lasta. Lasteaias ei saa töötada inimene, kelle käitumist ei juhi mitte tema ise, vaid see, mida teised (väikesed lapsed) esimesena tegid.
        Piirid on inimestel erinevates kohtades. Lasteaiakasvatajal peavad olema küpse inimese piirid. Usu mind, selliseid inimesi on ka.

      • Miks ta lahti tuleb kohe lasta? Kas sa tead, mis juhtus enne? Kas sa tead, et see õpetaja nahutab kogu aeg lapsi, igapäevaselt ja jõhkralt? Ei tea. Seega selliste avalduste tegemine on lihtsalt loll. Loe Riina kommentaari.

      • Aga jah, mind põhimõtteliselt ajab närvi, et asju topitakse automaatselt netti üles vaatamiseks, selle asemel, et minna videoga sinna, kust probleem on alguse saanud. kas see avalik üles riputamine ja poomine muudab midagi paremuse poole?

      • Lahti tuleb lasta sellepärast, et kasvatajal puudub piisav suutlikkus oma käitumist juhtida. Nii lihtne ongi. Kui sellist käitumist ei põhjustanud see, et inimesel on närvid läbi ja ta on läbipõlenud, siis ei ole midagi ka parandada.
        Selleks, et inimene saaks oma suhtumisega tööd teha, tuleb ju kõigepealt mõista, et midagi on üldse valesti. Me ei tea, kas ta ise mõistab. Sina oma kommentaaride põhjal selgelt ei mõista. Sinu jaoks ei ole halb mitte see, et täiskasvanu rebib lapse tänaval kättpidi maha, vaid see, et asi sai avalikuks. Aga kui kõik on õigesti, siis miks peaks üldse häbi tundma?

        Kui lasteaiakasvataja või ka lapsevanem ise nahutaks lapsi “igapäevaselt ja jõhkralt”, siis selle inimese suhtes algatataks kriminaalasi, mitte ei arutataks blogikestes, et kas me üldse tohime hukka mõista sellist käitumist.
        Ma arvan, et sul on endal lapsevanemana päris raske ja sellest ka see postitus, aga äkki vaatad värske pilguga oma kommentaarid üle? Kas on ikka vaja teatada, et teine inimene on loll, kui ta arvab, et lasteaias ei saa töötada inimene, kes kätega räägib?
        Kui postitus on ajendatud sinu enda tunnetest ja oma probleemidest, siis on väga palju kohti, kus õppida ennast rahulikult kehtestama ja kokkuvõttes olla inimesena palju õnnelikum. Kätega rääkimine ei ole lahendus ei kodus ega lasteaias.

      • Lepime kokku, et me jääme lihtsalt eriarvamusele. Ma EI ÕIGUSTA EGA POOLDA kätega rääkimist, ka EI TEE SEDA, aga ma ei mõista inimesi hukka mingite infokildude põhjal. Tulgu see videost või blogist, on väär inimest niimoodi avalikult hukka mõista ja veel selliste kommentaaridega.

  4. Hangude ja tõrvikutega uksetaha minek on muidugi liialdus. Aga kui nüüd lasteaia direktor tuuseldaks seda kasvatajat samamoodi? Normaalne? Sellised ongi normaalsed tugevama-nõrgema suhted?

    Ma ei mäleta kas ma eelmisel korral seda küsisin, aga… on sinu meelest ok, kui su ülemus, naaber, elukaaslane, keegi kes on sinust füüsiliselt tugevam või kõrgemal positsioonil- sulle füüsilisi märkusi teeb? Kui väidad nüüd, et laps on loll ja sina targem, siis kas sinust intelligentsem inimene võib sulle kätega kallale tulla, kuna tema meelest ajad sa rumalat juttu?

    Kokkuvõtvalt- ma saan ehk mingil moel, suurte mööndustega, aru, kui kaks füüsiliselt ja vaimselt samavõimekat üksteist peksavad. Aga ma ei hakka kunagi aru saama, kui kallale minnakse endast väiksemale ja nõrgemale. Nii krd argpükslik, nii hale ja madal.

    • Nagu eelmises teemas ka keegi kommenteeris, siis kui ülemus, naaber, elukaaslane end mu elutoa põrandal pikali viskaks, karjuks ja ei kuulaks kui ma tal paluks püsti tõusta ja normaalselt käituda, siis ma arvan, et järgmine samm oleks tõesti füüsiline märkus.
      Ma olen aastaid näinud pealt naise vastast jõhkrat vägivalda, seega ma olen IGASUGU vägivalla vastu, AGA ma leian ka, et tänapäeval minnakse üle piiri sellega, mida peetakse “jõhkraks füüiliseks vägivallaks”. Kui me igat asja üle paisutame, siis varsti ei julge inimesed (nagu mina) tunnistada oma eksimusi, sets avalik hukkamõist on hullumeelne.
      Antud juhul ütlen ma, et filmija oleks pidanud minema lasteaeda, mitte seda postitama pseudokuulsuse saamiseks internetti.

      • Oot-oot, selge see, et täiskasvanu ei käitu nagu laps. Ta ei viska pikali ja ei trambi jalgu. Ta nt. solvab, õelutseb, alandab, mustab sind selja taga. Sellisel juhul lähed kallale?
        Mulle tundub, et sa proovid täiskasvanu mõtteid ja käitumisi lapsele üle kanda ja eeldad, et 3 a käitub nagu 30 a ja vastupidi. Ja sellest sul need tülid ja hädad oma lapsega tulevadki.
        Samas- kui sa arvad, et on ok teha täiskasvanutele füüsilisi märkusi, siis polegi enam midagi rääkida. Sa annad laksu lapsele, kelle käitumine sulle ei meeldi ja annaksid ka täiskasvanule. See, mida su laps sellest kõigest õpib on vaid see, et konflikte lahendatakse käte abil ja kui teine pool ei käitu nagu sa soovid, tuleb asi füüsilise jõuga selgeks teha.

        Pseudokuulsusest on asi kaugel- Märgatud grupis ei olnud postitaja nime. Ausalt- kõigil inimestel ei ole mingit müstilist kuulsusevajadust

      • KUS KOHAS maåtlesin, et on okei teha täiskasvanule füüsilisi märkusi? mu meelest on need nii meelevaldsed võrdlused, et aga kas sa täiskasvanut ka sikutaks. Aga vaata täiskasvanu ei jookse lihtsalt autoteele, sest ta ei jaksa oodata, täiskasvanu ei viska end poes pikali, sest sai vale värvi kilekoti, kui täiskasvanu käituks niimoodi nagu kolme-aastane, siis ilmselt tiriks ta ka jah eemale.
        Ära pane mulle sõnu suhu. Ma EI EELDA et täiskasvnau käitub nagu kolmene ja vastupidi, vaid OLETAN, et vastata provotseerivale küsimusele, kas ma raputaks täiskasvanut

      • Ei tee ka need lasteaialapsed ei kodus ega lasteaias päev läbi asju, mis nende elu ohustavad ja kohe sellisel moel, et nende elu päästmiseks tuleb neid sikutada, väänata, rebida või lüüa.
        Kui täiskasvanu teeb lapsele haiget, on põhjus peaaegu alati ikka selles täiskasvanus, tavaliselt on inimesel närvid läbi.
        Samuti ei ole need lapsed kõik midagi nii kasvatamatud, ülbed ja allumatud. Eks me näeme kõik ümbritsevas kõige rohkem iseenda tagasipeegeldust.
        Proovige “ülbe” lapsega suhelda austuse, tähelepanu ja soojusega (mis ei tähenda kõigele järeleandmist), vaadake, mis juhtub.

  5. Lisaks- õigus last kasvatada ja karistada (kui teisiti tõesti ei saa, nagu sa näid arvavat) on vaid tema vanematel. See on teistmoodi, usalduslik ja andestav suhe, vanemad andestavad lastele nende sigadused ja lapsed andestavad oma vanemate vihapursked. Aga kõrvaline isik- kasvataja, õpetaja, suvaline tädi tänaval- ei oma õigust lapsele kallale minna, teda sakutada või pikali tõmmata. Kasvatajad-õpetajad õpivad oma eriala 3+ aastat, mh. laste- ja arengupsühholoogiat, käivad praktikal- peaks ju olema arusaam laste käitumisest, sellest et kõik ei ole kukununnud, kes hanerivis rõõmsa näoga marsivad. Kui amet käib üle jõu, ei pea seda pidama. Nagu iga muu ametiga.

  6. Kasvatage oma lapsi ise, lasteaias on õpetajad. Kui laps teist lagipähe millegiga taob, siis on õpetajal õigus sekkuda ja see oli õnnetu juhus lihtsalt, et laps kukkus, vaevalt seal mingit meelega lapse kukutamist oli. Õnnetu juhus ja küllap ka õpetaja ise ehmatas, aga kõigile õpetajate materdajatele, kui lapsevanematel oleks oma laste jaoks aega ja lapsi kasvatataks, siis ei peaks õpetaja lapsi kättpidi eraldama, et üks teist vigaseks ei lööks. Näen ka enda laste lasteaias, et õpetajad on hädas, kui lapsed ei kuula ja ka näinud, et võetakse käest kinni ja viiakse minema. Ja õige ka. Närvi ajab see teiste süüdistamine, oma lapsi ja nende käitumist peab suunama lapsevanem, aga kõik jäetakse õpetajatele ja siis hädaldatakse, et näed tõmbas mu lapse teisest eemale, kui ikka sõnadega ei saa, siis tulebki eraldada lapsed jõuga ja halb küll, et laps kukkus, aga see polnud kindlasti meelega tehtud.

      • Indrek Tarand oli EKRE koosolekul täiesti endale teadlikult manipulaator ja provotseerija ja inimesed oleks pidanud suutma ennast talitseda ja mitte teda ründama, ilmselgelt vale ja hukkamõistu väärt. Juhul kui laps, kes on siiski laps, ei kuula talle antud korraldust ja ohustab nt tänaval oma käitumisega teiste laste turvalisust ning suulistest korraldustest ei piisa, siis õpetaja sekkumine on hädavajalik, teatud olukordades pole ju võimalik nämmutada lõpmatuseni, seda enam, et ka lasteaiaealised on nii ülbust täis vahel, eks ikka oma vanemate eeskujul, samuti pole ju võimalik last eraldada, kui grupiga väljas ollakse, seega ma jään endale kindlaks, et laps kukkus kogemata ja see polnud meelega tehtud, õpetaja kindlasti ka ehmatas sellest ja mingi arutu õpetajate süüdistamine on siinkohal kohatu. Lisaks lugege neid kommentaare, mis selle teemaga seoses on, need on need samad lapsevanemad, kelle lapsi tuleb õpetada õigel ja valel vahet tegema, on see võimalik, kui sellised eeskujud neil on. Lapse väärkohtlemine on hoopis midagi muud ja kui oleks olnud uudis, et laps lõi teist last kiviga pähe ja teine laps nüüd haiglas, siis kraaksuvad kõik, et kus oli õpetaja, miks ta midagi ei teinud, aga õpetaja ütleb ainult, et ma ütlesin ju, et kiviga ei tohi lüüa ja kuna kivi ma ta käest ära võtta ei tohi või last teisest eemale tõmmata, sest see on väärkohtlemine, siis nii jäigi, loodame, et teine laps saab terveks. Ajuvaba on otsuseid teha ja hinnanguid anda konteksti teadmata.

    • Mina jälle kunagi kuulsin, et lapsele ei tohiks õpetada mitte seda, mis on õige, mis vale, vaid peaks õpetama, mis on hea ja mis on halb.
      Selles on suur vahe. Ei muud.

  7. Mina mõtlen nagu Eveliis ja Riina. See 7-sekundiline lõik ei näita mitte midagi, just nimelt seetõttu, et me ei tea, mis juhtus enne ja pärast. Äkki oligi vaja last ruttu rebida, sest muidu oleks ta endale/teistele viga teinud? Ohtu sattunud? Kas me teame seda? Ei tea. Ja loomulikult on tänane Pärnu Postimees täis nii kasvataja kui kogu selle eralasteaia kirumist ja häbimärgistamist. Informeeritud on politsei, linnavalitsus jne. Minu arust ülereageerimine. Lasteaia juhatajal jätkus tervet mõistust mitte kommenteerida avalikkuses, mida ta kavatseb nüüd ette võtta. Tõsi ta on, et paljud lapsed on kasvatamatud ja paljud vanemad peavad igasugust lubamatut ja häirivat käitumist “loovaks eneseväljenduseks”. Mina mitte. Eile näiteks jutles minu kõrval bussis üks 5-6 aastane tüdruk oma isaga karjudes, mitte ei karjunud ega jonninud, rääkis täiesti tavalistest asjadest, aga lihtsalt kisendades, nii et terve buss kuulis. Pidin kogu aeg endaga võitlema, et mitte sekkuda. Aga ma arvan, et võõra lapse kasvatamine pole minu asi. Isa aga vastas tüünelt “jah, kullake…” Kas tõesti poleks võinud last paluda veidi vaiksemalt rääkida? Ma ei pea silmas sosistamist, vaid normaalsel toonil rääkimist. 5-6 aastane saab kindlasti aru, mida see tähendab, kui vaevuda seletama.

    • See karjumine on vist lasteaiast tingitud, et kõik tahavad tähelepanu. Meil Ida kipub ka täiega kõva häälega rääkima, a me palume tal küll vaiksemalt rääkida, sest issand jumal kui väsitav see lihtsalt on

Leave a Reply