Tähelepanuhoorad ehk võib olla teen sotsiaalmeedia-enesetapu selle postitusega

Tegelikult oli mul plaan üldse mitte enam teatud teemadel sõna võtta, kõik sai justkui öeldud, mida mina arvan ja tahtsin hoopis kirjutada sellest, miks Kreisiveganil on õigus, et minu sees elab 60-aastane (Soome) proua, aga viskan kivi Marimellide kapsaaeda, et nemad on tegelikult süüdi. Süüdi selles, et ma oma nokakese jälle lahti teen. Kuigi tean, et ei peaks.

Millega need Marimellid siis hakkama said? Noh tulid külla, tegime liiga palju süüa ja kuna ilm oli kehv, et õues midagi teha, kolisime tuppa teleka ette. Enne oli meil teemaks olnud juutuuberid, kellest ma tõepoolest suurt midagi ei tea, olen kuulnud mõningaid nimesid, aga kui Meelis hakkas rääkima kellestki Andreist (Andrei Zevakin) pidin ma jälle õlgu kehitama, sest ma kuulsin seda nime esimest korda. Ma ei ole üleolev, vaid lihtsalt vana (ilmselt) või mul pole lihtsalt aega end kõige popiga kursis hoida. Meelis otsustas mulle Andrei videosid tutvustada. Mine pekki, kui siiani on KÕIK juutuuberid mind külmaks jätnud, siis see vend ei saanud külmaks jätta. Ta oli päriselt vaimukas ja pani mind naerma. Soovitan teil ta videosid vaadata YouTube’ist.

No ja siin tulebki see koht, kus ma Marimelle süüdistan. Kui nad ei oleks mulle seda juutuuberit näidanud, siis ei oleks ma teadnud mitte midagi Brigitte Susanne Hundi ja AZ “tülist”, mis tekkis sellest, et viimane vihjas oma esimeses videos sellele, et BSH-i uus peika on gay. St vabandust, ei vihjanud, ta tegi nalja selle üle, kuidas too peika end väljendas, aga EI VIHJANUD millelegi ega läinud üle piiri ega solvanud kedagi, aga kui te arvate, et nii ei arvas BSH, siis te eksite. Täiesti lambise lause keeras ta “tüliks”, millest ajakirjandus muidugi tegi veel suurema “tüli”. Absoluutselt jabur oli tema poolt seda Sky Plus eetris hakata lahkama mingit iseenda tekitatud draamat ja siis kutsuda ise teist inimest avalikult homoks. Mul ei ole mitte midagi BSH vastu, ma ei tunne teda ja see siin ei ole kuidagi soov kedagi solvata või ülbe olla, aga no ausalt, kas kõik asjad peavad olema “räägime nüüd minust”. Palju seda tähelepanu vaja on?

Aga võib olla see metsik tähelepanuvajadus ja soov “arvamusliidrina” pildil olla on mingi tema generatsiooni eripära? Et see käibki asja juurde, et kui sa 25+ vanuses ei ole influentserist arvamusliider, siis ei ole sa keegi? Ma ei tea, ausalt.

Mulle tuleb kohe üks teine “arvamusliider”  meelde. Põhjus, miks ta mulle meelde tuleb on see, et ma olen temaga isiklikult varasemalt juba põrkunud ja loomulikult pidi ta kommenteerima ka minu “kui on must näita ust” teemat, et “kurb on lugeda kui inimesed end ei hari ja ei tea millest nad räägivad”. Teate, minu meelest ma lausa alustasin oma postitust, et minu meelest on kahjuks Eesti üks rassistlikumaid maid ja ma tean ka oma tuttavate pealt, kui halvasti tumedanahalisemale inimesele eestlased öelda võivad, aga ei, seda me  ei loe, me loeme sellistest postitustest välja vaid seda, et Eveliis ei saa üldse aru kui palju solvatakse Eestis tumedanahalisemaid inimesi. Andke mulle nüüd andeks, aga kes ja mis tegi “aasta snapchatteri”, kes on juhuslikult  tumedanahalisem kui tavaline kartulikoore-eestlane, arvamusliidri solvangute koha pealt? Et teda on tumedama naha värvi pärast solvatud (mis on tõesti kohutav ja taunimisväärne ning tekitab minus piinlikkust, et me eestlased oleme isegi oma kaasmaalaste vastu sallimatud) ei tohi kartulikoore-eestlane oma arvamust avaldada ilma, et keegi teda “harimatuks” (või veel hullem, lausa “rassistiks”) nimetab?  Arvamused on erinevad. Arvamused ei pea ühtima, aga palun palun palun, lõpetage see igas teemas rassismi nägemine. Palun!

Ja kui juba kõik vabandust paluvad, et ehk on riivanud kellegi tundeid rastapatse kandes, siis mind on Kristiina Pärtelpoeg avalikult “hobusenäoks” nimetanud. Ise olles hiljem mingi kiusamisvastase kampaania esindusnägu. Mul on isegi screenshot tollest tema kommentaarist olemas, sest ma olin üsna üllatunud sellest, kuidas keegi leidis, et on aus tuua mängu mu hambad kui mu arvamus ei meeldi. Mis ta tahtis sellega öelda, et olen nii kole, et ei tohi arvamust avaldada?  Ehk siis ma jään ka ootama avalikku vabandust, et minu tervisehädade üle on naerdud! Või ei…ilmselt ei tohiks, sest see pole ju sama. Ma ei ole mustanahaline, mulle võib kõike öelda, see on vaid arvamus. Ausalt, mul on nii kopp ees tumehelbekestest ja tähelepanuhooradest, keda mulle tundub, et tekib aina juurde, kes keeravad iga teema üle võlli, et iga hinna eest pildil olla. See on hoopis kurb. Sinna juurde käivast kahepalgelisusest ja pinnapealsusest ma  isegi ei räägi. Tublid suunamudijad ja eeskujud küll.

Noored on hukas. Ütles Sokrates.

49 thoughts on “Tähelepanuhoorad ehk võib olla teen sotsiaalmeedia-enesetapu selle postitusega

    • Täiega! Kui mu meelest muidu on juutuuberite jms vaatamine puhas aja raiskamine, siis teda ma hakkan küll jälgima, sest vahelduseks puhas huumor, oskus ka enda üle naerda ja no lihtsalt mõnus doos positiivsust👍

  1. Naljakas, et sa ootad minult vabandust ( ja palusin vabandust eelmine suvi, sain aru, et sa võtsid vabanduse vastu ja liikusid eluga edasi aga ju siis mitte) aga see kui mina vabandan, et sulle horse face ütlesin on vajalik aga see, et inimesed vabandavad blackface eest ei ole vajalik, sest see huumor ju .. aga ma tegin ka huumorit kui sulle hobuse nägu ütlesin.. miks sa ei võta seda kui huumorit kui ma ütlen sulle et see huumor?

    • Kallis Kristina, ühe i-ga, vabandan kui sind solvasin, et su nimega eksisin. Ma tahaksin sulle vastata lühidalt – “mind ajendas kirjutama, et see iga asja peale solvumine läheb üle piiri. Kohati on naeruväärne, aga pigem kurb. Ja ma ju ei pea silmas et on okei solvata kedagi, vaid seda, et iga asi ei ole isiklik, iga eriarvamus kadedus, iga kriitika solvang” nagu vastasin ühele kommentaarile Facebookis, aga vastan pikemalt.
      kui sa arvad et ma käin ringi ja olen solvunud, et keegi mulle 1-2 aastat tagasi 🐴 kommentaariks panid, siis sa ei tunne mind, aga
      1) läheme ajas tagasi. Sa ei tunne mind ja ma ei tunne sind,aga ma mõistan, miks sa pead mu arvamusi/kommentaare (negatiivselt) vastukommenteerima, sa ise tead ka. Ma isegi ei mõista seda hukka. Veidi hiljem sai sinust kiusamisevastase kampaania esindusnägu, mul tekkis selle ja tolle eelneva kommentaariga lühis, et kuidas siis nii ja ma tegin sellest FB postituse. Sa kirjutasid mulle ja vabandasid, aga oleme ausad, sa poleks seda kunagi teinud kui sa poleks kartnud et too postitus ja kommentaarid üles jäävad, sest see 🐴 vestlus seal ei oleks sobinud (uue?) kuvandiga. Aga sa ei saanud ka vabandada tolle postituse all, sest see poleks sobinud muudel põhjustel;
      2) otseloomulikult ei kirjutanud ma seda postitust selleks et ootan sult vabandust, SEE oli huumoriga öeldud. Mul on natuke tüdimus peal, et arvamuse avaldamine on justkui vaid mingi ringi privileeg ja igas asjas justkui otsitakse põhjust solvumiseks;
      3) kui keegi (Eesti kuulsustest) on teadlikult mustanahalisi alandanud blackface’iga, siis jah tuleb vabandada, aga SNKT mustanahalise laulja parodeerimine ei ole mõnitamine. Samas polegi ju probleem, et Pavarottit on tehtud ülekaalulisena, ikka vaid see, et mustanahalist on tehtud mustanahalisena. Kas see pole kahepalgeline? Nublu peaks “Karma” laulu eest ka vabandama, et naerab vene rahvuse üle?
      4) väidetavalt tegi Alari Kivisaar oma vägistamisnalja kuus aastat tagasi (toesti ei ole kursis), on selle eest ka vabandanud, kuid ometigi on temavastases petitsioonis just see välja toodud ühe pohjusena, miks ta ei tohiks raadios olla. Ehk siis tohtisin ka mina nâitena tuua just toda aastatetagust 🐴
      Mul on kurb lugeda, et isegi kui ma alustan postitust, et Eesti on rassistlik, saan ma sinu poolt kommentaariks, kurb lugeda kui harimatud inimesed on. Ja mul on kurb lugeda, et sa said sellest postitusest aru vaid seda, et ootan sult päriselt avalikku vabandust.

  2. “SNKT mustanahalise laulja parodeerimine ei ole mõnitamine.”- btw blackface ongi mustanahalise järgi tegemine

    On küll.. loe siit miks on blackface solvav ja äkki siis saad aru miks inimesed vabandavad aga kui ei saa siis ma ei oska ka rohkem ennast selgitada.

    Aa ja ma vabandasin selle pärast, et ma tahtsin vabandada mitte sellepärast et sa postituse maha võtaksid, sest spritega oli mul kampaania juba tehtud ja sinu postitus ei oleks mõjutanud seda kuidagi aga ma ise tundsin, et ma olin ülekohtune, et su välimust monitasin
    https://www.google.com/amp/s/www.vox.com/platform/amp/2014/10/29/7089591/why-is-blackface-offensive-halloween-costume

    • Rassistlik stereotüüp nagu lustlik istanduseori või keigarlik murjan USA ja Suurbritannia lavadel 1830-1930 aastatel ei ole sama kui Getter Jaani ja Hanna Martinson (mõlemad tõetruumaks välimuseks tumedanahaliseks tehtud) esitamas Salt-N-Pepa lugu SKNT saates. On täiesti jabur viimast solvavaks pidada.
      see on teise kuulsuse kehastamine mängulises telesaates.
      Kõik sõltub palju kultuurilisest kontekstist ja hetkel on termin black face tõmmatud teisest kultuurist, kus see omab teist, rassistlikku tähendust, mida ei saa Eesti raami üle kanda.

      • See,et Blackface ei ole sinu jaoks solvav ja amüseerib sind pühapäeva õhtuti, ei tähenda,et mustanahaliste jaoks see solvav poleks. Kui raske on sellest aru saada? Tõesti uskumatu lugeda,kui kitsarinnaline võib olla inimene,kes sageli reklaamib end kui maailmakodanikku ja töötab/s rahvusvahelise haardega firmades. Ja jumala eest kui keegi julgeb veel tähelepanu sellele juhtida,siis sinul on “villand” ja “närvi ajab”? Siis ta tunneb,et tema “white privilege’i” on solvatud…Häbi!

      • Ma ei reklaami end kusagil maailmakodanikuna, aga isegi kui reklaamiks, siis jah mul võib “villand” olla ja mind võib “närvi ajada”, see on ju minu õigus? Nii nagu sinu õigus on häbi tunda minu kitsarinnalisuse pärast.
        Ja tead, mind ei “amüseeri” mustanahalise parodeerimine, vaid see kui ANDEKALT mõni artist TEIST ARTISTI jäljendab. On ta siis paks, peenike, lühike, must, valge, roheline. Poliitkorrektsus on tore, aga ainult seniks, kuni ei lähe üle piiri ja jaburaks.
        Loodan, et varsti on oodata vabandusi ka Uudo Sepa, Jüri Homenja jt ees ning Henrik Norman tuleks üldse vangi panna oma paroodiate eest (mitte et need minu masti meelelahutus oleks), aga püha jumal see on ju lausmõnitamine.
        Muide, mäletad kui inimesed solvusid “Tujurikkuja” Siberi-sketshi peale? Inimesed, kel pole absoluutselt kokkupuudet Siberiga, rääkisid, kuidas see solvab ja mõnitab neid, kes on Siberis käinud. Minu vanaema, kes on Siberis olnud, vaatas sketshi ja ei solvunud. Ei solvunud ka meie peale, et meie leidsime, et naljakas sketsh oli.

    • GEA, selgita ajaloolises mõistes, mis on “white privilege” eestlaseks olemise kontekstis?
      Tunned, et eestlased on kuidagi priviligeeritud olnud või?
      Tõsiselt või?!

      millal tärkab eestlastes see rahvuslik uhkus selles mõttes, et oma rahvast ei tehta maha enam, et ise enestest hoolitaks?
      Et oma esivanemate rasket elu millekski pidada, nende kannatustesse õrnalt suhtuda, miks on vaja eestlasel kõhuli poris millegi eest roomata, mille eest meie mitte mingil moel vastutavad ei ole?
      eestlane ei pea tundma süüd, et mustanahalised olid orjad, me olime ise orjad.
      eestlaste elu ei ole olnud mingil moel priviligeeritud, mitte mingil moel.

  3. Ma hakkasin praegu seoses selle iga asja peale solvumise ja snkt vabandamiste peale mõtlema, et need kes neid musti kaste oma profiilipildiks nüüd panevad, needd teevad kind of nagu blackface v?

  4. Kui segane ja lapsik see kellegi Kristina jutt on. Kas ta käib algklassides? Kuigi, kui mõtlema hakata, siis ma ka algklassides kedagi hobusenäoks ja muuks selliseks ei nimetanud. Kellega üldse tegu on? Kuidagi nagu liiga primitiivne jutt siinse blogi jaoks…
    Aga teemast endast… olen Eveliisiga nõus. Ma valge inimesena tahaks ka mustanahaliste linnajagudes julgelt poes käia, aga pole turvaline, võib nahavärvi pärast probleemidesse sattuda. Aga sellist arvamust nagu ei tohigi enam avaldada…hoia lihtsalt hirmuga eemale ja mokk maas.
    Ja kuidas kujutada laulusaates mustanahalist inimest valgenahalisena? Ma pole ikka aru saanud, mis see laulusaate probleem on ja vaatan, et kõik on peast segi keeranud.. Ehk alustaks sellest, et igaüks on ise oma päritolu ja nahavärvi üle uhke. Kui ma oleks mustanahaline andekas laulja ja keegi mind parodeeriks, siis ma olekski iseenda ja oma saavutuste üle uhke. Paralleelina mainiks, et elan ka keskkonnas, kus välismaalastele viltu vaadatakse. Ometi olen oma päritolu üle uhke ja ei ürita iga hinna eest sulanduda. Üritan end töökuse ja lugupidamisega kohalike vastu uues keskkonnas tõestada. Aga noh, nüüd tuleb kindlasti keegi ja ütleb, et need ei ole ikka üldse võrreldavad asjad ja teatud inimgrupi mured on ülimuslikud. Mina valge inimesena kannatagu võõraviha kenasti ära…. Üldiselt, mida rohkem armastust ja edasipüüdlikkust, seda parem on elu. Ei toeta vägivalda, rüüstamist ja pröökamist.

  5. Eveliis, kas tõesti arvad, et see, kes on “juhuslikult tumedanahalisem kui tavaline kartulikoore-eestlane” tahab hetkel tähelepanu ja haletsust? Päriselt? Kui sa teda jälgiks, oleksid kursis vaid mõne läbikogetuga tema kiusamisest. Toon tema kogemuse põhjal näite, et kui Ida jookseks elu eest pargis mingi skinheadi eest, kes tahaks teda nahavärvi pärast tappa algklassides käimise ajal ja klassikaaslased selle üle naeraks sel samal hetkel ja hiljem mõnitaks ka koolis. Kas siis teie neelaks selle alla ja ei sooviks seda imelist “tähelepanu ja haletsust”? Ütlete lapsele, et unusta ära, seda polnud olemas ja sa ei kartnud elu pärast. Mõtlesid välja, kujutad ette ja viska oma hirmud/tunded nurka.

    Ma jälgin teid mõlemaid ja ma ei vali siin pooli, siin kommentaaris on minu enda arvamus vaid. Hetkel tundud sa mulle kahjuks natuke ülekohtune ja karm – vaadates asju ainult oma mätta otsast. Muidugi tema tegu ei õigusta ma samuti, aga kas nüüd sellepärast, et see jälle meelde tuli, siis see teema temast teha? Kui ei tea inimest, tema minevikku selle teemaga, siis vahel on tõesti targem vait olla või pisut ennem uurida ja lugeda. Pane end vahel, ennem kritiseerimist, teiste inimeste situatsioonidesse ja mõtle kui mõnus ja tore neil see elu on. Sa kindlasti jääd oma arvamuse juurde, aga täna ma ei saanud kommenteerimata jätta.

    • Jällegi. Palun ärge pange mulle sõnu suhu. Ma ei ole kordagi öelnud, et tal ei ole olnud raske idiootidest eestlaste pärast, ma ei ole kordagi öelnud, et ta tahaks tähelepanu (ja haletsust?) SELLE pârast. Absoluutselt kujutan ette (ja kui oleks Malluka postitust lugenud mitte diagonaalis, teaksin rohkem) ja ka kirjutasin seda. Eestlased on väga sallimatud ja see ON probleem.
      Sellest ja tema enda kogemusest tulebki râäkida, sest ehk nii samm sammu haaval hakkavad inimesed ari saama, et “after all we are human beans”, küll aga teeb probleemile keskdumise raskemaks kui leitakse vajadust iga arvamuse peale klähvida, et kuidas te ei tea, mida tähendab minstrelshow ja blackface. Minu arvamus oli/on et koik ei ole rassism, eriti kui 90% eestlastest ilmselt kuulis minstrelshowst alles eelmisel nadalal (suure tõenäosusega monelt influencerist, kes ka ise seda guugeldas enne).
      See postitus ei ole ju vaid Kristina Pärtelpoja isikust? Ja kindlasti ka mitte sellest, mis ta mulle kunagi ütles? Julgen öelda, et tal on ka (mind tundmata) teatud põhjustel vimm mu vastu ja süvenemata, mida ma tegelikult ütlesin, on vaja kommenteerida.
      Postitus muidu oli tähelepanuhooradest, mitte Kristina kogemuste üle ilkumisest, aga näitena koos BSH-ga sobisid nad siia.

    • Miks sa inimene kasutad nimena kkk, kas sa ei ole teadlik selle täheühendi võikast tähendusest või tunned ühtekuuluvust nendega?!

      • Oeh, absoluutselt ei mõelnud midagi sellest. Ma tulin alles täna siia lugema kommentaare, sest eelmine kord sain öeldud, mis mõtted mul postitusega tekkisid. Ma tean samuti nagu üks kommenteerija kirjutas, et need on veel korduma kippuvad küsimused ja ma tean ka seda, et mõnel inimesel on rohkem kui üks nimi ja need kõik algavad K tähega. 🤦🏻‍♀️ Mhh üks tähendus on “ Marijuana Happy Hour“? Neid on veel palju-palju, ma siinkohal pööran teie kommentaarile suurema rõhu kui nimele. Nimi ei riku inimest ja ei tasu leida tonti sealt, kus seda pole. Natuke naerma ajab isegi, kuidas need interneti teemad võtavad oma kulgemise ja loetakse mitte millegist kõik välja, mida tahetakse ise lugeda. Mõelge natuke laiemalt armsad inimesed! Ainult naaaaatukene laiemalt palun! Teie südamerahuks ma lisan täna ühe tähe juurde, sest tundub, et kohe ei nähagi kaugemale ja laiemalt, natuke läheb aega uute oskuste omandamisega. 🙋🏻‍♀️

  6. Haah. Suur osa Jaapani ilutööstusest teenib kasumit valgendavatest kreemidest! Blackface # solvav?
    Suur osa Euroopa ilutööstusest teenib kasumit solaariumist ja päevitustoodete müügist! Whiteface #solvav?
    Eesti ilublogijad, vabandust-inflenseerid jagavad õpetusi, kuidas paremini kanda peale isepruunistuvaid kreeme. Blackface #solvav?
    Mis te siin vaeste SNKT staaridest, näitlejatest räägite. Parem võrdlus oleks ikka kulturistid. ISHAND, mitte 1 x parodeerimiseks, vaid kõik võistlejad, igas kaalukategoorias teevad ennast üleni pruuni!-mitte valge! möksiga kokku ja seda kõikjal maailmas. Blackbody # solvav?
    Karu Aabits, ärme isegi hakka… ka karud tulid linnaserva protestiaktsioonile… Bearbody #solvav?
    Kust see piir peaks jooksma?
    Kui tume on tume? Kui hele on hele? Kui Eestlane on Eestlane?
    Üldiselt, laps pole süüdi! Aga minu arvates täiskasvanud inimese keelekasutus ja mingisuguste üldlevinud käitumisnormide järgimine on juba puhtalt inimese enda vastutusel.
    Äkki jälgiks vahelduseks mõnda uudistekanalit, mis pole kollane? Mind väga huvitab ja õudusega ootan, et millised korontšiku protestitulemused on ämeerikas-kõigi unistuste maal nädala pärast.
    Iga elu loeb!

  7. Mina jälle ei saa aru kus need ” võitlejad” ja blogijate sõnavõtud võrdõiguslikkuse ja rassismi vastu enne olid? Järsku kõik avastasid? Enne üldse muret ei tundnud?

    • Kus? Sest pole mõtet tegeleda asjadega, millest HETKEL ei räägita. Ei tasu rääkida kodututest kassipoegdest kui see ei ole meedias hetkel aktuaalne, ei tasu rääkida heategevusest kui see hetkel kedagi ei huvita…rääkida tuleb vaid siis ja vaid teemadel, mis parasjagu on aktuaalsed, muidu jääb see tegevus tähelepanuta. Sest mõte ei ole ju ometi järjepidevalt nende asjadega tegeleda, ikka nii et toetad loomade varjupaika vaid siis kui keegi sellest räägib, mitte igal kuul ja vaikselt niisama. Väga lihtne!

    • Mu meelest jällegi on väga tüütud need kommentaarid, et “issand kus nüüd tuli aktivist välja, enne pole midagi öelnud”. Et siis kui ma sünnist saati pole kord nädalas rassismist rääkinud oma fb feedis nt, siis ma ei tohi seda teha ka, sest “kus ma enne olin?”. Või millal mul on õigus hakata mingist teemast rääkima? Kas ma annetada tohin kui enne kunagi ei ole annetanud? Kas Eveliis mitte ise ka ei räägi üldiselt teemadest, millest meedia ka pasundab? Ja ma ei süüdista teda ega kedagi teist selles, sest see on ju üsna loogiline käitumine?

  8. Nõus, väga kahju, et sind hobusenäoks nimetati, see on inetu ja ei ole kuidagi õigustatud.
    Kujuta nüüd ette, et kogu su suguvõsa oleks aastasadu kutsutud hobusenägudeks ja sama saatus on ka su lastel ja lastelastel. Inimesed kutsuvad teid nii siis kui te ei kuule, avalikult ollakse enamasti viisakad (mõningate eranditega).
    Inimesed ütlevad, et “aga nad on ju hobuste nägu, miks me ei või nimetada asju õigete nimedega”. Või siis et “kas hobune on siis kole loom või, mis selles solvavat on siis”. Või siis ütlevad, et see sõna on eesti keeles igati korrektne, see on isegi ÕS-is olemas. Või siis ütlevad, et see on lihtsalt huumor. Nalja ka ei tohi teha enam?
    Ja kujuta ette et sul on üks sugulane, kes on laulja. Ja siis kui nad SNKT saates seda su sugulast parodeerivad, sis nad maskeerivad end hobusteks. “Aga miks kõiki teisi me võime parodeerida nii et teeme end nende moodi”, küsivad nad.
    Ja kui te Idaga trammi lähete, siis kuulete kuidas inimesed vaikselt sosistavad.
    Sa loodad, et kunagi ei ole enam nii. Iga päev loodad, et äkki täna keegi ei sosista ja äkki täna keegi ei vaata sind selle pilguga. Aga sa tead sisimas, et see ei lõppe kunagi TÄIESTI ära. Alati on keegi, kes arvab, et tal on õigus pidada end paremaks.
    Päris rõve oleks ju?

    • Äh tead, ärme lähe nuud hulluks onju. Btw, mul on olnud koledad hambad lapsest saati, mind on püütud narrida, aga tead, ei ole lasknud. Ja kui keegi tahab meid hobusteks kutsuda voi hobusena jäljendada, siis jumala eest – sudamest ilmset ei naera, aga elu ei jaa tōesti seisma voi et hakkan piketti pidama et mind rōhutakse. Ma ei identifitseeri end (vaid) läbi välimuse;)

      • Ok, ebaõnnestunud katse siis kui ikkagi aru ei saanud.
        Kas sa usud, et mustanahalised inimesed, kes tajuvad rassiviha ja tunnevad end sellest rõhutuna identifitseerivad siis end vaid läbi välimuse? See ei ole ju nii. Ma ka ei identifitseeri end vaid läbi välimuse, kuid ikkagi teeks haiget selline asi. Väga isegi ma arvan.
        Eks seda ongi võibolla raske endale ette kujutada kui ei ole iial sellist asja kogenud. See tõesti ei ole võrreldav ühekordsete räigete solvamistega ega isegi koolikiusamisega. Ma ei ütle, et need asjad on ok, kuid rassipõhine “kiusamine” on täiesti erinevalt tajutav. Valgele inimesele on seda äärmiselt keeruline seletada, sest meil ei ole seda kogemust. On inimesed, kes suudavad seda mõista ja need, kellele see on hoomamatu. Ma kujutan ette, et peaaegu igale mustanahalisele on sama keeruline ette kujutada end valge inimesena ja aru saada, et kuidas ometi nad seda ei mõista.
        Keegi kommenteeris siin taaskord valge inimese priviligeerituse teemat meie ajaloo näitel, et küll meil on ikka raske olnud ja eestlased pole sugugi priviligeeritud. Well…su vanaemal oli jah raske võibolla, kuid nad on positiivsed kangelased, eks. Nii need, kes saadeti Siberisse kui ka need kes siin võitlesid ja surid ja kannatasid jne. Olid siis positiivsed ja on ka nüüd. Mustanahaliste kogemus on hooooopis teine. Neil pole seda nn “oma rahvast” seljataga seismas, sest seesama “oma rahvas” on keelanud neil samas bussis istuda, samas poes käia jne jne. Seesama “oma rahvas” saadab iga päev neid tagasi Aafrikasse, “kuhu nad kuuluvad”.
        Ma ei teagi mida ma tahan öelda. Lihtsalt…kui mustanahaline inimene ütleb et jätke järgi, siis usu, et see on solvav ja jätame selle vaidlemise. Ja nad suht kõik ju ütlevad sedasama.

      • Liivile . Eestlasele ongi seda teemat keeruline seletada, sest 1. Me laias laastus ei rõhu kedagi 2. Oleme ise olnud läbi aastasadade rõhutavad 3. Meie jaoks on nt. sõnal “neeger” semiootiliselt teine tähendus kui USAs. Julgen tõesti paljude inimeste eest nii väita. 4. Eelpool toodud punkte arvestades ei pea ma mõttekaks veel rohkem kohustuslikku kogu maailma kannastuste koorma meile selga ladumist. Mõtlen ka Märt Avandi vastavasisulisele laulule:). Ja mõtlen, et kas peaksin ka selle laulu pärast end eestlasena parodeerituna puudutatuna tundma, sest meile ju nii kohutavalt meeldib niigi kõige pärast kannatada:).
        Liivi, ehk oleks rahul sellega, kui inimene on lihtsalt normaalne inimene, kellel süda õige koha peal ja kes ei soovi kellelegi halba? Äkki sellest täitsa piisaks, et inimene olla? Või oled inimene vaid siis, kui oma ja kogu maailma hädade pärast end surnuks muretsed, häbened ja vabandad? Ehk et ma ei saa päris hästi aru, mida Sa tahad, et blogi autor mõistaks, tunnistaks?

      • Saara, ma ei nõua blogi autorilt millegi tunnistamist, lihtsalt üritan selgitada teise poole nägemust.
        Ma ei ole kedagi süüdistanud, ma saan aru, et teema on valgenahalistele inimestele raskesti mõistetav.
        Märt Avandi laul mulle hetkel ei meenu, kuid loen siit välja, et tegu eestlaste ajaloo üle ilkumisega? see pole sama kui eestlane eestlaste üle nalja teeb. Alati võid solvuda kui soovid, kuid meil kõigil sama ajalugu ja see on nagu teine kategooria veits. Samamoodi nagu mustanahaline võib teha nalja mustanahalise üle ja tõenäoliselt kasutada ka sõnu, mida valgetel ei sobi.
        Julgen vaielda ka punktiga “me ise oleme olnud läbi aastasadade rõhutavad”. On küll ajaloos olnud nii, kuid siiski hetkel oleme me maailma mõistes ikka väga priviligeeritud elu peal. See on veidi nagu esivanemate kannatuste peal liugu laskmine pidevalt rõhutada kui raske “meil” on olnud. Mustanahalisi on rõhutud aastasadu ja see on nii siiamaani, see ei ole ka ühe või paari konkreetse rahvuse poolt vaid nagu ma juba ütlesin, valgete inimeste poolt üle maailma, ka nende oma rahvuskaaslaste poolt, oma kodumaal. See on väga erinev rõhutus.

      • Liivi, jäägem siis sõbralikult eriarvamusele. Mina ei näe hetkel eestlasi maailmas erilises priviligeeritud seisuses. Ehk peaksid esmalt defineerima, mida sa sellega silmas pead. Enda näitel oskan öelda, et kuna ma oma palgaga Eestis ära ei elanud, pidin lahkuma. Saan teisel maal küll oluliselt paremini hakkama, aga jään siin igavesti võõraks ja Eestist ka kaugenen. Minu kombel on pidanud toimima väga paljud eestlased, seega saame rääkida demograafilisest trendist. No ei näe erilisi privileege. Või tuleks privileegiks lugeda, et paljud meist saavad viisavabalt ja tööloata võõral maal kalkuneid kitkuda , köögivilja puhastada või ehitusel rühmata, jäädes igaveseks ühiskonna madalamasse klassi? Valged põliselanikud rõhuvad võõraid valgeid? Liivi, mis ma öelda tahan, on see, et maailm ei ole vaid must ja valge. Priviligeerituse põhiprobleem maailma mastaabis pole mitte mustad ja valged inimesed, vaid rikaste ja vaeste inimeste liiga suur vahe. Nahavärvist sõltumata.

      • Saara, ma pean priviligeerituseks seda ühiskonda, milles me elame. Oleme nüüdseks põhimõtteliselt heaoluühiskonnas. Meil on tasuta haridus, sotsiaalkindlustus nii alaealistele, üliõpilastele, rasedatele ja väikelapse vanematele, töölepinguga töötajatele. Jah, ka see et me saame võõral maal kalkuneid kitkuda aga ka näiteks arstina töötada kui soovime. Üsna vabalt.
        Kui nüüd globaalset pilti vaadata ja võrrelda eestlaste elatustaset ülejäänud maailmaga, siis ei ole nagu millegi üle kurta eriti. Kes soovib olla edukas, siis Eesti on selleks üsna viljakas pinnas.
        Olen nõus, et maailm ei ole must ja valge ning jah, suur probleem on ka majanduslikus mõttes polariseerumine, kuid ei saa nõus olla, et nahavärv siin asjasse ei puutu. Kahjuks on valge nahavärv väga suur privileeg kõikjal maailmas.
        See on seesama Oscarite teema, mida keegi siin juba selgitas väga hästi. Ei ole lihtsalt nii, et mustanahalised saavad vähem Oscareid, sest mustanahalisi näitlejaid on vähem. Küsima peaks hoopis, et miks on edukaid mustanahalisi näitlejaid vähem. Kõik algabki sellest, et võimalused ei ole võrdsed.

      • Liivi, süvene siis EL-i aruannetesse, mis puudutavad Eesti majanduslikku seisu (soovitavalt nt. võrreldes elanikkonna esimest ja viimast detsiili ja sama võrdlus Euroopa teiste riikidega). Võrrelda tasub ikka võrreldavaga. Ja kui end nt. Indiaga võrrelda, siis enesepetteks võib see hetkeks parema tunde tekitada ning illusiooni privileegist luua. Minu kogemus ütleb, et rikas on igal pool hea olla ja vaene on igal pool kehv olla. Nahavärvist sõltumata.
        Ja muide, Eesti arst ja Eesti logistik nt. Saksamaal küll kohe rõõmsalt tööle asuda ei saa. Seega ühes olen ma Sinuga küll nõus: võimalused ei ole võrdsed. Ma julgen väita, et Eesti näitlejal on omal käel nt. USA- s sama raske läbi lüüa nagu mustanahalisel.
        PS. Ma saan aru küll, mida Sa öelda tahad, aga selleks, et nii mõelda nagu Sina, peab veidi naiivne olema, ajaloolises plaanis lühimälu evima ja piisavalt head elu elama;).

      • Eeemm…võrrelda tasub ikka võrreldavaga? Et…millest me siin rääkisimegi? Jah, kui me end siin skandinaaviaga võrdlema hakkame, siis on muidugi teema natuke teine. Ma sain aru, et me räägime eestlaste priviligeeritusest võrreldes mustanahalistega. Peame seega ikka maailma-mastaapi vaatama, mitte “võrreldavaga” võrdlema, muidu kaob nagu jutu mõte ära või?
        Eesti näitlejal tõepoolest on USAs tõenäoliselt umbes sama keeruline läbi lüüa kui mustanahalisel, kuid me räägime Oscarite kontekstis mitte võõrkeelsetest kategooriatest, vaid USA filmidest. St mustanahalised kellest jutt on siiski omaenda kodumaal.
        PS: need väitlused-vaidlused kaotavad kuidagi üsna kiiresti pinge, kus hakatakse üksteist naiivseteks või lumehelbekesteks nimetama. Võibolla see ka minust naiivne aga ma suhtun tavaliselt teise arvamuse avaldajasse austusega.

    • Jah, eesti keeles. Samamoodi nagu neeger on meie mõistes mustanahaline inimene. Aga mustanahaliste jaoks tähendab KKK midagi väga jubedat, miks sa ei austa nende ajalugu, miks sa neid haavad selle tähekombinatsiooniga?

      • Aga äkki on kommenteerija nimi nt. nende tähtedega algav? Milleks ennetavalt tonte välja mõelda? Ma ise ei tea maailma ajaloost paljusid nüansse. Ma ei saa ka pahaks panna, kui mu naaber, kes on hollandlannast vana kooli daam, eluaegne korralik lihapoe müüja ja pereema, ei oska arvata, mis teema on minu rahval nt. Siberiga. Pealegi on mõistel “Ida-Euroopa” siinkandis ka oma vastav alatoon ( kui nüüd oma rahvuse piiridest väljuda ja alandlikult mõelda, et mis nüüd meist, eestlastest teada on vaja). No jumal küll, las ta siis olla. Kõik ei peagi kõigest kõike teadma. Ja mina ei pea ju kõige pärast juba etteruttavalt solvuma.

      • Aga miks peab arvama, et inimene, kes oma nime selliselt kirja paneb on halb ja soovib teist haavata? Mina kommenteerisingi vaid blogikommentaatori nime ja kui see minu kommentaar selles suhtes kuskile valesse järjestusse liikus, siis see lihtalt juhtus mul nii. Ma arvan, et inimesed on ilusad ja head. Ja minu moto on, et ära tee seda teisele, mida sa ei taha, et sulle tehtaks.

    • Sellise teema juures kasutada nimena kkk on kogu selle teema Eesti konteksti toomise juures kõige ehedam näide idiootsusest. Ja see, et vabanduseks öelda, et ei teadnud, näitab vaid seda, et tegelikult pole teemaga kaugeltki nii kursis nagu näidata tahetakse. Selle nime kasutamise pärast võid nüüd maha istuda ja endale hindeks 2 panna. Sellega on kõik öeldud sinu poolt.

      • Ma ei tulnud täna siia ütlema, et ma ei teadnud ja minu poolt pole kõik öeldud. Huvitav kuidas teile meeldib rääkida nii enda kui teise inimese eest. Ma tulin alles täna siia lugema kommentaare, sest eelmine kord sain öeldud, mis mõtted mul postitusega tekkisid. Ma tean samuti nagu üks kommenteerija kirjutas, et see lühend tähendab veel korduma kippuvad küsimusi jpm tähendusi ja ma TEAN ka seda, et mõnel inimesel on rohkem kui üks nimi ja need kõik algavad K tähega. 🤦🏻‍♀️ Selle pärast ma ei ole küll nõus hindega 2 ja istuma. Annan selle kauni hinde teile rõõmsalt tagasi. Natuke naerma ajab isegi, kuidas need interneti teemad võtavad oma kulgemise ja loetakse mitte millegist kõik välja ja pannakse hinne ja tembeldatakse nii lolliks kui võimalik. Mõelge natuke laiemalt armsad inimesed! Ainult naaaaatukene laiemalt palun! Teie südamerahuks ma lisan täna ühe tähe juurde, sest tundub, et kohe ei nähagi kaugemale ja laiemalt, natuke läheb aega uute oskuste omandamisega. 🙋🏻‍♀️ Päikest teie päevadesse ja nautigem elu! Ei ole vaja oma peakest olematute seostega vaevata ja näha tonte seal kus neid lendamas pole. 🌞👻

  9. Siin postituses ja kommentaarides ju keegi ei arvagi, et inimest tohiks tema välimuse pärast mõnitada. Sellisest mõnitamisest, diskrimineerimisest jne (mida mina olen seni pidanud rassismiks) peabki rääkima (nagu näiteks Sissy on rääkinud) ja küllap paljud teisedki. Ma ei teakski muidu, et Eestis selliseid idioote leidub, sest minu tutvusringkonnas selliseid ei ole, ja arvaksin, et Eestis on kõik korras. Aga ei saa ju panna ühte patta afropatse (kas rastapate tohib teha?) ja kellegi mõnitamist (või skinheadide poolt tagaajamist!). Ei saa ju süüdistada eestlasi selles, et me ei teadnud, mis see black face on? Milleks teha rassisti sellest, kes rassist ei ole? Getter Jaani ei ole ju rassist. Jah, ta võib vabandada, kui soovib (öelda nt “Palun vabandust, ma tõesti ei teadnud.”) Aga minu meelest ta ei ole süüdi. Ta ei ole ju süüdi, et ei teadnud ühte nüanssi ühe rahvuse (või pigem rassi) ajaloost.

    • Getter Jaani ei ole rassist, täiesti nõus. Keegi ei ole, kes SNKT saate pärast vabandas. Miks nad vabandasid?
      Sest viisakas inimene vabandab, kui saab aru, et on kedagi solvanud. Ka siis, kui ei teadnud tol hetkel, et solvas.
      Mina vabandaksin ka. See on ju igati normaalne teguviis?
      Tõesti, võibolla paljud ei teadnud, mida nad teevad. Tegid kogemata. Aga näed, haiget tegid teistele. Peakski siis vabandama ju. Ma ei tea, ma kasvatan oma lapsi ka nii, et isegi kui kogemata haiget tegid, vabandama peab ikka.

  10. Ei saaks öelda, et rassismi valgete suhtes ei eksisteeri üldse. Mõned näited, LAV, pärast Apartheidi kukutamist, USA mitmete osariikide linnaosad jne. Se, et MEIL siin seda ei ole ja Euroopas üldiselt ka mitte eriti ei tähenda, et seda pole.

    • Kindlasti esineb ka koduvägivalda meeste suhtes. See on siiski niiii väike protsent, et sellel teemal eraldi sotsiaalkampaaniat teha pole nagu mõtet väga. Igasuguseid asju esineb, kuid mustanahaliste vastu suunatud viha on massiivne, igapäevane, aastasadu kestnud, räige ajalooga, miljoneid (miljardeid?) vaimseid ja füüsilisi kokkukukkumisi põhjustanud tragöödia.

      • Kui nüüd oma uske eest kaugemale vaadata, siis on riike, kus rassism valgete vastu on sama levinud, kui see mustanahaliste vastane, mida siin promotakse. MItte, et ma nende kampaaniate vatsu oleksin, aga liiale ei maksa minna. Eesti on veidi rassismimaiguline riik küll, aga samas on see vabandamiskampaania siiski liiali läinud. Ja vahest oleks vaja ka kampaaniat meestevastase perevägivalla suhtes?

  11. Floydi surma ümber tekkinud rahutused on tõesti huvitavad. Kui mõrvatud oleks valge nahaga inimene, siis vaevalt keegi plakatitega tänavale oleks läinud. Kui mustanahaline tapab valgenahalise, siis pole see rassikuritegu aga vastupidi on kohe automaatselt. Mõrvarist pollari naine oli ju üldse kolmandast rassist.
    Kuigi mustanahaliste hulgas on valgeviha vähemalt sama suur, siis on nagu topelstandardid.
    Ja nüüd on juba 1000 asjasse mittepuutuvat inimest surmatud. Kannatvad äripidajad ja tsiviilid. Ausaid politseinike rünnatakse (sh nii mustad,valged ja kollased) ja nad peavad põlvitama mõrvari tegude pärast…
    Ja tohutult rassistlikuks peetakse maad, kus president oli mustanahaline 🙂

    Mis puudutab näosaadet, siis tõesti sry… Näosaates tuli teha osalejad võimalikult kuulsuse sarnaseks. Kui seal oleks osalenud Sissi, kes peab tegema Laurat, siis oleks tema ju hoopis valgeks tehtud. Kus siin rassism ja solvamine on? Mehi tehakse naiseks ja naisi meheks….
    Viinalass Marvin Gaye oli ju megahea ja sarnane. Ja mina Marvin Gaye asemel tunneks hoopis uhkust, et ma nii äge laulja olen.
    See on hoopis võrdle kohtlemine, mitte diskrimineerimine…

  12. Ma no täitsa ausalt ei saa aru sellest, et miks vaja kuidagi õigustada teisele inimesele haiget tegemist?

    Kui sulle öeldakse, et kuule tegelt ka see on solvav kui sa mind nimetad selliste sõnadega, siis miks sa pead ikka edasi raiuma, et see on normaalne, et MUL ON ÕIGUS selliseid sõnu öelda ja sa lihtsalt lepi sellega?! Vabandust aga miks on nii, et kui sinu jaoks see pole solvav siis sina otsustad kuidas teine inimene end tundma peaks? Antud teemas siis tooks näitena välja sõna neeger mille kasutamise õigusel nii tuliselt võideldakse.

    Ärge ka näidake näpuga AGA see tegi nii JA too ütles nii ja miks üldse mingist kolmandast asjast ei räägita, et see ka ju tähtis. Olge normaalsed, ärge keetke suppi mitmest asjast korraga.

    Olge palun sallivamad!

    • Paraku paljud asjad lihtsalt on omavahel seotud ja tihti ei saa ühes suunas vaadata nagu silmaklappidega hobune. Ei ole nii, et ühed inimesed on tähtsamas kui teised, ükskõik, kellest jutt.
      Saan nt. enda kohta öelda, et jah, sõna “neeger” on minu jaoks ok, aga ma ei kasuta seda, kuna ei taha teisi solvata. Sõna “must” on asjaosaliste endi jaoks ok, aga ma ise ei taha seda kasutada, sest seostub mulle millegi räpasega. Ja siis jõuame vaikselt punkti, kus minu terve mõistus ütleb, et lihtsalt mingi nimetuse (me ei räägi sisuliselt) üle jahmerdamine muutub tüütuks, sest püüa ühtmoodi, püüa teistmoodi, ikka ei sobi. Siis ei räägigi. Mõned siis ütlevad “tugeva pigmenteeritusega” inimesed. Mis on ka solvav, sest justkui naeruvääristab nimetamise probleemi. Ja siis tunnen mina, et ma ei soovi nagunii kellelegi halba, ärge nõudke minult midagi, milles mind nagunii süüdistada ei saa.

  13. Mu arvates muidugi kõige lahedam on see kuidas see Aafrika on üks suur paras pas*aauk, palju kuritegevust, naiste suguelundite sandistamist, korruptsioon, kodusõjad ja nii mõneski riigis täielikult primaadi tasemel elamine. Lisaks LAVs julm valgete vastane rassism. Ja siis tullakse hea elu peale siia pluss Ameerikas nende tumedate enda piirkonnad on juba nii kriminaalsed ja getod veel sellel paremal maal kui endi maal. Kui seda rassismi nii kohutavalt palju on siis aga koligu oma unistuste ühiskonda Aafrikasse tagasi ja ehitagu endal ülesse üks elamiskõlbulik ühiskond. Aga ei, rassism ja rassism! Kõik on ühed rassistid ja kiusajad ja white privilege 🙄 ma võin nüüd kõlada julma rassistina, aga ei, ma suhtun kõigisse alati neutraalselt ja võtan inimest inimesena kui puutun temaga kokku. Nahavärv on täiesti teisejärguline või üldse viimane asi mis mind huvitab, lihtsalt siin on väike konks et tihti nahavärvi põhjal ning näojoonte ja väliste omaduste põhjal inimesed tihti saavad teha päritolu kindlaks ja lihtne on ju ära tunda ka skinny jeansides lakutud moslemimehed kambas.
    Jabur on lihtsalt see et meie siin pool maakera peame nüüd kuidagi valgete inimestena tundma süüd mustanahaliste kannatuste eest. Lihtsalt kergelt öeldes jabur on. Me oleme ise orjad ja küüditatud kunagi olnud nagu siin juba mitu korda on öeldud. See poliitkorrektsus on nii ajuvaba juba. Ma ju ka valge inimesena olen Aafrikas ja Aasias kõndiv rahakott neile, enamus valgeid inimesi on. Äkki esitan ka rassismisüüdistuse või!

Leave a Reply