Kas nii on ägedam?

Mitte et ma väga agaralt kinnisvaraturgu ja kuulutusi jälgiks, aga aegajalt ikka jäävad silma uusarenduste nimed ja ei saa mitte parata, et mulle tulevad meelde need ajad (arvan, et ei eksi kui ütlen, et üheksakümnendad) kui ettevõtetele pandi võimalikult välismaiseid nimed, et oleks ägedam. Mida rohkem X ja Z ja Y-eid nimes oli, seda parem. Grand Plaza´d ja Morna Plaza´d muudkui kerkisid. Nüüd tundub mulle, et oleme samasse aega tagasi jõudnud. Tower siin ja Tower seal. Tundub nii naljakas.

Ja siis teine nimetus. Villad. Igal pool on villad. Kui mina mõtlen villa peale, siis mulle tuleb silme ette midagi eksklusiivset, looduskaunis kohas, võib olla veekogu ääres. Midagi sellist nagu wikipediagi ütleb. Aga ei, aastal 2021 on villa mõiste muutnud. Villa on nüüd igasugune suvaline karp täiesti suvalises kohas. Daamid ja härrad, las ma tutvustan teile Kiili villasid:

Ma isegi ei tea, miks mulle selline näide pähe tuli, aga tuli. Kujutage, ette, et olete vallaline ja tinderdate, saate tuttavaks mehe/naisega, kes kutsub teid endale külla. Oma villasse. Wow, mõtlete te omaette, on alles mees/naine, elab villas. Ja siis jõuate Kiili villa ette, mis on tavaline betoonkarp keset põldu teiste betoonkarpide kõrval.

Kas kuidagi ägedam on asjadele panna uhked nimed, et siis tunned end kohe paremini, et elad villas? Mingi uusarenduse reklaam oli selline, et see ei ole siin mingi tavaline ridaelamu tavalistele inimestele. Mida see reklaam üldse peaks tähendama? Et oled teistest parem kui elad ridaelamus (kus ei ela tavalised inimesed)?

Igatahes on nagu on, aga tänasest elan mina ka Ussimäe häärberis. Mitte talus. Või mõisas. Ma olen alati endale tahtnud mõisa. Paluks mind kutsuda Ussimäe mõisaprouaks.

12 thoughts on “Kas nii on ägedam?

  1. Tere tulemast!
    Elan samuti häärberis ja juba aastaid. Kunagi sai sõpradele naljana öeldud “Tere tulemast ….häärberisse” (mõjutused Oskar Lutsu raamatust, kus juttu “Raja häärberist” nagu kellamees Lible väljendus).
    Nõustun Sinuga, et villa on miski ilusat, eripärast – imelises ümbruses. Betoonkarbid üksteise kõrval ei meenuta villasid, vaid pigem kolooniat. Pole mingit vahet, kas elad korteris või külg-külje kõrval betoonkuubikus. Mulle näib, et korter on isegi privaatsem. Koduvalla ühes külas meenutab üks uusarendus mulle Auschwitchi koonduslaagrit, sarnasus on märgatav (isegi värvitoon, kuigi materjalid on erinevad), kes käind -see saab aru.
    Kohe tuli meelde Tartu juhtum, kus inimestele ei meeldinud tänava nimi “Madruse”, kõik tahtsid kohe “Kaptenid” olla või siis vähemalt “Tüürimehed”/”Pootsmanid”. Eks see ole selline naabrist parem tunne 😉

  2. Ussimäe paistab piltidelt täiesti taluhäärber olema küll, selline mõiste oli täiesti kasutuses sääraste majade puhul. 🙂

  3. Kui hakkasime kunagi maakodu ümber kujundama suviseks elumajaks, siis mees naljaga pooleks ristis selle Saare villaks. Unistustes plaanisime igasugu ägedaid rõdusid hommikukohvi ja õhtuveini joomiseks, tegelikult ehitasime välja minimaalse vajaliku, ei midagi peenutsevat, vaid väike hubane onnike metsa sees. Aga nimi jäi külge. 😀 Ja minu jaoks on see koht siiani Saare villa, mõelgu teised pealegi metsaonnidest, kui külla tulevad.

    • No see on ju midagi muud, hellitavalt me kõik võime oma kodusid tõepoolest nimetada, kuidas tahame ja nimed jäävad külge. Meie kodule jäi ka külge Ussipesa:)
      Aga reklaamida betoonkaste villadena, vat see on minu jaoks arusaamatu

  4. Läheb samasse kategooriasse puhastusteenuse ekspertide (=koristaja), kontorijuhtide (=sekretär) ja kassaoperaatoritega (=müüja). Miks peaks neid nimetusi häbenema?
    Ma võiks ka olla Mesi Grupi tegevjuht või midagi muud peent, aga kirjutan kirjadele alla ja tutvustan end hoopis kui perenaine koguaeg. Ja oleks puhkemajal tare asemel mõistagi pidanud villa nimetust kasutama…

  5. Absurdseim “villa” näide on üks Tallinna arendus, kus villaks nimetatakse 4-korruselist korterelamut. Ma saan aru, et müügistarteegia jne aga no mingi loogika ja mõõdutunne võiks ju ka säilida.

  6. See on vinge arendus. Saavadki niimoodi rohkem tähelepanu – hea turundus ju. Sina tegid ka postituse ja kohe levik suurem. 🙂

Leave a Reply